Не ходіть до Церкви, де моляться за Кирила, - Порошенко у Луцьку

15.01.2019 17:20 9

Не ходіть до Церкви, де моляться за Кирила, - Порошенко у Луцьку

Під час робочої поїздки до Волинської області Президент Петро Порошенко взяв участь в подячному молебні за отримання Томосу про автокефалію та утворення Православної Церкви України в Кафедральному соборі Святої Трійці у Луцьку. Про це інфоормує прес-служба Глави держави.

Перед святковою Літургією, яку відправив Святіший Філарет, відбулося урочисте внесення Томосу про автокефалію Православної Церкви України до собору.

Президент привітав усіх вірян Православної Церкви України зі святами та з отриманням Томосу про автокефалію. «333 роки українська Церква була під московським ярмом. І Божою волею і благословенням зараз це московське ярмо з українського народу, православних і церкви знято. І про це засвідчує цей історичний документ», - наголосив Глава держави, додавши, що сьогодні віряни мають можливість побачити Томос на Волині. «У світі зараз є п'ятнадцять зірок як п'ятнадцять помісних церков. І серед цих зірок дуже яскрава зірка нашої церкви. Нарешті», - наголосив Петро Порошенко.

Глава держави подякував Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію, предстоятелям і владикам українських Церков, усім вірянам, хто молився і вірив в Україну.

«Зараз когось «корчить», хтось дуже не задоволений тим, що ми маємо Томос. Комусь не подобаються наші подячні молитви, коли ми дякуємо Господу за це. Хтось шукає в цьому Томосі відсутність автокефалії. Не знайдете! І не слухайте ваших інструкцій з Москви, вони точно до добра не доведуть. І шукають, що митрополія це не є самостійність. Не правда. Моя порада – сходіть до Православної Церкви України, покайтеся, сходіть на сповідь, причастіться. Воно точно попустить. І буде легше вам», - наголосив Президент.

«Якщо вам дійсно щось не так, коли ви ходите до церкви, де службу Божу починають з молитви за Кирила і вам важко, то не ходіть туди. Якщо в цій церкві моляться за російську владу і військо, які вбивають українців, то прийміть для себе рішення», - додав Глава держави. Водночас він наголосив, що в Україні має бути відокремлена церква від держави, особливо від іноземної країни, «коли з-за кордону церква отримує інструкції і створює п’яту колону».

Президент наголосив, що нині відбувається процес державотворення і Церква є духовним фундаментом незалежності Української держави. За його словами, на Волині вже 8 парафій Московського патріархату оголосили своє рішення про перехід до Православної Церкви України. «Після Томосу процес створення церкви лише починається, це лише можливості, і попереду ще багато роботи, як сказав Його Святість, щоб ми в Україні мали єдину православну церкву. І щоб українець, коли заходить до храму Божого не питав, який це Патріархат, щоб ніхто не мав права «указуючим перстом» закривати двері храму перед українцем, який йде до Бога. І саме в цьому головна наша перемога. І саме тому так непокоїться Москва, бо відроджується наша з вами нація», - наголосив Петро Порошенко.

У свою чергу, Святійший Філарет подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за рішення про Томос про автокефалію, а також за зусилля Президента України на цьому шляху. «Багато було моментів, коли ми ніби заходили в глухий кут, але завдяки мудрості і наполегливості Президента ми вийшли з «кризи», - розповів він.

«Ми обов’язково об’єднаємось. Іншого шляху в українців нема. Сьогодні йде війна на сході, і тому ті брати наші, які не хочуть поки що об’єднуватись з нами, сподіваються на силу Москви, але Москва втратить свою силу і перемога буде наша українська разом з усім цивілізованим світом… а головне, з нами Бог», - підкреслив Святіший Філарет.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/church_state_relations/74317/

Следующая новость
Предыдущая новость

Веселые приключения с Crazy Monkey на портале ArvadaCasino Большой выбор ароматных церковных благовоний Луцьке Хрестовоздвиженське братство відродили на Волині Перевозка тел умерших в любую точку мира Комфортный сайт для перевода текста

Публикации