Необхідно побоюватися фізичного усунення Москвою Патріарха Варфоломія - експерт

07.07.2018 14:53 6

Необхідно побоюватися фізичного усунення Москвою Патріарха Варфоломія - експерт

Росія хоче будь-яким способом втримати українську Церкву у своєму впливі Процес надання Українській Церкві Томосу про автокефалію, який хоче надати Вселенський Патріарх Варфоломій, є дуже складним через спротив Росії і РПЦ. Так, релігієзнавець Олександр Саган вважає, що росіяни можуть просто вбити Варфоломія, щоб перешкодити процесу виходу УПЦ з-під московського впливу.

Про це Саган написав в своєму блозі на lb.ua.

Експерт звернувся до історичного досвіду і згадав, що в першій половині ХХ століття процес підписання і вручення Томосу для українців та білорусів у Польщі затягнувся на два роки і його супроводжували чотири Константинопольських Патріархи.
"Двох із них (патріархів) змусили зректися престолу, один, будучи здоровою людиною, несподівано помер через три дні після підписання Томосу, а саме вручення документу відбувалося мало не із річною паузою", - говорить релігієзнавець.

Він вважає, що вирішення українського православно-церковного питання (визнання Українського православ'я рівноправним суб’єктом міжправославних відносин) несе для Константинопольського Патріархату загалом, і для Вселенського Патріарха особисто, значні ризики.

Варфоломій.jpeg

"Адже на Фанарі (резиденція Патріарха Варфоломія в Стамбулі), з огляду на історичний досвід, по-іншому (і зовсім не риторично) сприймається заява офіційної особи Мосоквської Патріархії – митрополита Іларіона Алфєєва – про можливе кровопролиття у разі надання Томосу. А також дезінформаційні "вкиди" про ніби-то погіршення здоров'я Вселенського патріарха", - відзначив Саган.

Експерт підкреслив, що українцям необхідно всерйоз боятись фізичного усунення нинішнього Константинопольського Патріарха Варфоломія, адже це може на багато років зупинити процес визнання автокефалії Української Помісної ПЦ.

"Тому ми повинні розуміти і цінити особисту мужність Патріарха Варфоломія, який не піддається різноваріантному шантажу з боку Московської Патріархії та московської світської дипломатії і продовжує курс на конституювання Помісної православної Церкви в Україні", - підсумував Олександр Саган.

Він також висловив надію, що "відповідальні за безпеку Патріарха Варфоломія особи усвідомлюють всю глибину погроз його життю, які зараз актуалізовані явно і неявно".

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_policy/71743/

Следующая новость
Предыдущая новость

Триммер для бороды Азино 777 в 2021 году: доступ, игры, турниры Последний айфон со скидкой Что нужно сделать перед началом новых отношений Аренда авто Киев от компании - STATUS CAR RENTAL

Публикации