«Неможливо допустити»: На Синоді РПЦ таки обговорили питання про українську автокефалію

16.05.2018 20:57 12

«Неможливо допустити»: На Синоді РПЦ таки обговорили питання про українську автокефалію

На засіданні Священного Синода РПЦ, який 14 травня завершив роботу у Санкт-Петербурзі, його учасники обговорили українське питання щодо автокефалії, хоча воно й не стояло на порядку денному.

Про це заявив журналістам голова Відділу зовнішних церковних зносин Московського Патріархату митрополит Іларіон (Алфеєв).

«Питання не перебувало на порядку денному Синоду. Однак, оскільки на ім'я Святішого Патріарха надходять численні листи українських віруючих, питання було обговорено. Члени Священного Синоду наголосили, що він лежить поза церковно-канонічним полем. Про надання автокефалії клопотали світська влада України за підтримки розкольницьких, неканонічних угруповань. Церковний статус цих спільнот, що відокремилися від канонічної Української Православної Церкви, не визнається в світовому Православ'ї, тобто є нульовим. Священноначаліє канонічної Української Православної Церкви на чолі з Блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм в Константинопольську Патріархію з цього питання не зверталося», - цитує слова Іларіона Служба комунікації ВЗЦЗ.

Митрополит Іларіон (Алфеєв) також повторив улюблену тезу єрархів УПЦ (МП) про недопустимість втручання світської влади у церковні справи.

«Неможливо допустити прийняття рішень канонічної церковної влади на підставі ініціатив неканонічних угруповань або світської влади, втручання якої у внутрішні справи Церкви неприпустимо», - сказав єрарх.

«Надання статусу «паралельній» автокефальній Церкві розколу поза волею канонічної Церкви, на території якої він знаходиться, - це церковно-правовий нонсенс», - додав він.

Як інформувала РІСУ, 14 травня 2018 року в історичній будівлі Урядового Синоду в Санкт-Петербурзі під головуванням Патріарха Московського Кирила почалося засідання Синоду РПЦ. З українських єрархів участь у ньому взяли Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій (Березовський) та митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар (Швець).

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/71157/

Следующая новость
Предыдущая новость

Помощь профессионалов при вскрытии замка Бытовая техника для кухни ТМ Вентолюкс – лидер продаж в Украине У мужчин бывает климакс? Матрасы для детей 3 способа привязать к себе любовь

Публикации