Некрополь, якому 4,5 тис. років, знайшли в Єгипті

08.05.2019 14:20 0

Некрополь, якому 4,5 тис. років, знайшли в Єгипті

Міністерство у справах старожитностей Єгипту повідомило про знахідку стародавнього некрополя, якому, за оцінками археологів, 4,5 тисячі років

Як пише «Еспресо» з посиланням на Live Science, він розміщений недалеко від пірамід Гізи. Всередині вже виявили два саркофага.

Великі піраміди Гізи - комплекс стародавніх пірамід, розташованих в передмісті Каїра - сучасної столиці Єгипту. Їх побудували під час правління IV-VI династій, що відповідає XXVI-XXIII століттям до нашої ери.

До комплексу входять: піраміда Хеопса, також відома як піраміда Хуфу, піраміда Хафра і ряд менш великих пірамід. Некрополь відшукали на південний схід від них.

Там археологи виявили кілька гробниць. В одній з них зберігалося відразу два саркофага - обидва неушкоджені. Про те, розкривали дослідники самі саркофаги і чи збереглися там останки небіжчиків, міністерство не повідомило. Аналіз ієрогліфічних написів показав, що обидва чоловіки жили приблизно чотири з половиною тисячі років тому, за часів п'ятої династії, вже після того, як в Єгипті звели піраміди Гізи.

Археологи з'ясували імена обох чоловіків. Першого звали Бехнуі-Ка, другого - Нуї Ху. Судячи з титулів, якими їх нарекли, вони мали високе положення в суспільстві. На основі написів фахівці вивели, що Бехнуі-Ка служив жерцем богині закону і світопорядку Маат, був суддею і при цьому мав ряд інших більш витончених титулів: наприклад, "очищувач царів: Хафра, Усеркафа і Ніусерра".

Фараон Хафра належав до четвертої династії, а Усеркаф і Ніусерра - до п'ятої, причому перший з них став її засновником. Цікаво, що ім'я Бехнуі-Ка ніде раніше не зустрічалося серед археологічних артефактів плато Гізи.

Нуї Ху, судячи з написів, теж мав високі титули: "стежить за новими поселеннями", "володар великих територій" та "очищувач царя Хафра". Аналіз артефактів і написів все ще триває, тому, ймовірно, дослідники знайдуть нову інформацію.

некрополь_2.jpg

Разом з тим в гробниці знайшли вапнякову статую, яка може з рівною імовірністю відображати як Бехнуі-Ка, так і Нуї Ху. Крім неї, там зберігалися кам'яні гравюри і дерев'яні маски.

За словами археологів, некрополь використовували повторно приблизно 2,6 тисячі років тому. Вони відзначають, що практика повторного використання гробниць не рідкість для Стародавнього Єгипту.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/history/75709/

Следующая новость
Предыдущая новость

Кухонная мебель из натурального дерева Официальный дилер Тайота в Киеве Запчасти на китайские автомобили Самое выгодное предложение приобретения сжиженного газа Лак для паркета от компании «Мастер Паркет»

Публикации