На Рівненщині баптисти святкують вікові ювелеї своїх громад

03.11.2017 21:11 6

На Рівненщині баптисти святкують вікові ювелеї своїх громад

Для святкування 100-річчя церкви зібралося близько 600 людей, односельчани, гості із різних куточків України, також з Німеччини і США.
Пастор Микола Чайка зокрема зазначив, що сьогодні війна примусила людей із Заходу поїхати на Схід України, а у 1916-17 роках із Сходу на Захід односельчани поверталися віруючими людьми. Служитель розповів про нелегкий шлях зародження та існування місцевої церкви, говорив про те, що багатьом братам за їхню віру довелось не повернутись додому із заслання, тюрем.
Зі словами вітання також звернувся староста села Олег Дулік. Він розповів про те, що від початку життя його скрізь оберігали віруючі люди. Він знає, що син повернувся з АТО, бо за нього молилась церква, він переконаний, що тільки Бог змінює молодих людей, що збились з дороги. «Слава Богу, що Церква є!» – закінчив промову староста села.
Василь Басараба, голова Рівненського ООЦ ЄХБ, нагадував церкві, що майбутнє у Божих руках і закликав до молитви за майбутнє Церкви. Молитву-благословіння звершили Валерій Антонюк, Василь Басараба та Микола Чайка.
Також церква євангельських християн-баптистів с. Башарівка Радивилівського району відзначила 90-літній ювілей.

На Рівненщині баптисти святкують вікові ювелеї своїх громад

Процвітаюча і перспективна у міжвоєнний період 20 сторіччя громада вільних євангельських християн у с. Башарівці зазнала важких втрат у роки війни. Багатьох молодих віруючих вивезено на примусові роботи до Німеччини, або за відмову від участі у військових діях засуджено радянською владою до таборів. Настання мирного часу для церкви теж виявилося не таким уже й спокійним.
Радянські державні органи конфіскували у башарівських віруючих будинок молитви, а невдовзі примусово об’єднали із громадою ХВЄ із сусіднього села Перенятина. Лише в 1990-х роках п’ятидесятники змогли придбати собі приміщення у сусідніх селах і створити окремі громади. Попри різноманітні труднощі віруючі обох конфесій зуміли зберегти братні стосунки і цінують спільне минуле.
Пастор церкви Станіслав Ковальчук згадав своїх попередників: Степана Королюка (1927 – 1929 рр.), Івана Левценюка (1929 – 1964 рр.), Олександра Павлишина (1964 – 1968 рр.) та Івана Бернадського (1968 – 2002 рр.).
Урочисте богослужіння відвідало багато гостей, пастори.
Сьогодні громада ЄХБ у с. Башарівці нараховує заледве п’ятдесят осіб, частина з яких – літні хворі люди.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

«Игродом» - большое количество игр для детей, в которые можно играть в режиме онлайн Получение своего генетического профиля по выгодной цене Комплексные системы современных IP домофонов Узнайте как купить двухкомнатную квартиру в Твери Выгодная химчистка диванов на дому

Публикации