На Прикарпатті зняли фільм про депортованих лемків, які зберегли свою віру

27.12.2017 20:15 9

Фільм «Евакуйовані назавжди» про жителів села Терновиця Тисменицького району на Івано-Франківщині. Центральна сюжетна лінія побудована навколо збереження ними греко-католицької віри, яка передавалася з покоління до покоління.

Презентація фільму відбулася минулого тижня у Бурштині, селі Терновиця, Івано-Франківську, днями– у Стрию. Наприкінці січня відбудеться у Львові.

Автори розповіли про нього кореспондентові РІСУ Наталії Палій.

«Ідея фільму «Евакуйовані назавжди» належить отцеві Іванові Качанюку, який є парохом села Фитьків Надвірнянсього району, – розповідає режисер Любов Терлецька. – Він є ініціатором музею підпільної Церкви. Знає і про село Терновиця на Тисмениччині, історію церкви села у підпіллі та отців які там служили їх було близько півсотні. Люди у селі були завжди глибоко віруючі – ніхто ніколи нікого не зрадив. В цьому їх унікальність».

«Ми мали на меті висвітлити ті події, які відбувалися у нашій Церкві за часів тоталітарного режиму, – додає отець Іван Качанюк. – Особливо, роль мирян УГКЦ у її збереженні, яка недооцінена».

Отже, як каже Любов Терлецька, отець Іван Качанюк захотів, щоб ті, хто ще живі і пережили ті часи підпілля, розповіли про це. Коли автори фільму розпочали вивчати історію села, виявилося, що воно цілком з переселених з Закерзоння, Надсяння лемківщини західної бойківщини українців.

«Тих, хто хотів поділитися своїми історіями, було багато, – каже пані Люба. – Початок їх історії ще на тих батьківських землях, з яких, власне, переселилися, початок віри, у якій формувалися і яку перенесли у Терновицю. Про депортацію ми хотіли лише згадати, а вийшло так, що це перетворилося на цілу першу частину фільму тривалістю 50 хвилин. Закінчується вона тим, що у село запрошують отця Зеновія Кіселевського. Цей священик згуртував людей, дав їм надію, віру. Друга частина фільму буде присвячена, власне, його служінню. Ми хотіли показати цього унікального священика, який пережив репресії, заслання. Плануємо відобразити, як діяла Церква у селі, як формувалися покликання – звідти вийшов отець Іван Репела та сестри-монахині».

Однією з центральних постатей у фільмі «Евакуйовані назавжди» є сестра Марія Євхаристії згромадження Воплоченого слова, яка народилася у Терновиці. Вона роками записує історію збереження віри його мешканцями, серед яких і її родина. Тож сестра виконала роль ведучої сюжетної лінії у фільмі, частково читаючи спогади своєї бабусі, частково зв’язуючи події.

Зі слів авторів, до створення фільму доклалися благочинці – громада малими лептами, які мали свою вагу. Також одягом, реманентом, консультаціями, перекладом тощо. Зйомки фільму відбувалися не лише в Україні, але й у Польщі.

Ролі виконували актори лялькового театру та діти учасники Студії «Апостол».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/69528/

Следующая новость
Предыдущая новость

Рюкзаки для всей вашей семьи Критерии выбора казино онлайн Украина: комплексный анализ базовых показателей Все для тормозной системы вашего автомобиля Бюро переводов в Киеве Учим английский на солнечной Мальте

Публикации