На Покрови в українських містах пройдуть кобзарсько-лірницькі фестивалі

12.10.2019 5:01 0

13-14 жовтня в Києві, Рівному та Луцьку пройдуть фестивалі кобзарсько-лірницького мистецтва. Більше про те, що чекати слухачам в рамках фестивалів та чому варто зберігати давню традицію кобзарства Радіо Культура розповіли лірник і бандурист Михайло Хай та лірник Андрій Ляшук.

"Київський фестиваль "Козарсько-лірницька "Покрова" пройде вже вп'яте, якщо я не помиляюсь. Він дуже цікаво розпочинався: задумувався фестиваль по типу "Червоної рути", тобто мав мати мандрівну природу, щоб охоплювати всю Україну. На жаль, так не склалося. Але перший фестиваль ми провели на Дрогобиччині, а вдруге я захотів зробити його в Старому Самборі. Все йшло добре, але раптом з’ясувалося, що немає грошей на організацію. В той самий час Валерій Гладунець якраз носився з ідеєю організувати такий фестиваль в столиці. І він мені телефонує і питає, що в нас там із заходом. Я сказав, що його не буде, а він – що гроші знайдемо і "Покрова" має бути. Так фестиваль в Києві і народився, хоча не вийшло залишити його суто лірницьким, довелось зробити кобзарсько-лірницьким", – розповів Михайло Хай.

Лірницька традиція, як підкреслив бандурист, має в Україні давню традицію: "Кобзарство і лірництво були дуже специфічної сферою, яка мала свій статут, де все чітко було розставлено. Зараз же існує тенденція до нівелювання всіх правил, канонів. Свого часу були кобзарські і лірницькі цехи, які називалися товариствами, громадами. І ця реконструйована традиція живе й досі. Ми маємо кобзарський цех в Києві, Львові та потужний – у Харкові. Також є два псевдоцехи, з якими дуже напружена ситуація, коли жінки хочуть грати на кобзарських інструментах".

"Тому запрошуємо всіх 13-14 жовтня в Києві на фестиваль "Кобзарсько-лірницька Покрова", в рамках якого з 18.00 відбуватиметься концерт кобзарів та лірників, а до того будуть навчання-переймання лірницької майстерності", – сказав Михайло Хай.

Його доповнив його колега, Андрій Ляшук, який анонсував подібний захід – "ЛіраФест" – який відбудеться 12-13 жовтня у Рівному та Луцьку: "Це вже шостий міжнародний фестиваль. В цьому році він має трохи інший формат й буде відбуватися одночасно в двох містах – 13 жовтня в Луцьку та 14 жовтня – в Рівному. В програмі візьмуть участь, окрім українських виконавців, три білоруських лірника та два польських. В нас такий формат, що, крім традиційної української ліри, ми ще почуємо й європейську традицію. Також і в Рівному, і в Луцьку буде кобзарювання біля храмів, в людних місцях".

"Чому важливо зберігати цю традицію кобзарювання та лірництва? В жодному ВУЗі чи консерваторії історії і теорії кобзарства ніколи не було. Якщо режим розстріляв кобзарство, як ви будете читати історію? Замазуючи цей момент? Коли держава усувається від цих проблем, як, наприклад, зараз, коли всі кафедри фольклористики закриваються, відмовляється від архетипових типів культури і намагається їх всіляко замовчувати, тоді функція тяглости традиції лягає на суспільство", – підсумував Михайло Хай.

Більше про фестиваль "Кобзарсько-лірницька Покрова", який пройде у Києві в Музеї Івана Гончара, можна дізнатися тут. Про фестиваль "ЛіраФест", який відбудеться у Луцьку та Рівному – тут.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/77412/

Следующая новость
Предыдущая новость

Складний портативний зарядний пристрій У Житомирі в соборі УПЦ КП відкривають виставку унікальних вірменських ікон України Мемориальные комплексы из гранита Изготовление бумажных пакетов с логотипом Только качественный и оригинальный инструмент на любой вкус

Публикации