На міжнародній конференції в Українському католицькому університеті обговорюють потенціал жінок у розв’язанні конфліктів

31.08.2018 14:03 3

На міжнародній конференції в Українському католицькому університеті обговорюють потенціал жінок у розв’язанні конфліктів

На тлі світових політичних процесів жінки стали активними учасницями громадського життя та ініціаторками суспільних реформ. Під час Майдану українські жінки відіграли важливу роль в організації медичної допомоги, координації гуманітарної допомоги та поширенні інформації з епіцентру подій. «Упродовж війни на сході України багато українських жінок займалися волонтерством, організовували психологічні порадні і надавали консультації місцевим жителям окупованих територій та внутрішньо переміщеним особам. Безпрецедентним для українського контексту є той факт, що серед когорти військових капеланів є також монахиня. Тому миротворчий потенціал жінок є очевидним і про це треба говорити», – зазначає організаторка конференції Галина Теслюк, старша викладачка кафедри біблійних наук УКУ і координаторка Лекторію СУА з жіночих студій.
Конференція зібрала близько 70 учасниць та доповідачок з різних європейських країн: Хорватії, Словенії, Польщі, Румунії, Чехії, Латвії, Литви, Росії, Нідерландів, Швейцарії, Греції, – які діляться досвідом участі жінок у миротворчих процесах своїх країн. Серед спікерок – також українські науковиці, які представлять учасницям досвід українських жінок під часи двох великих воєн, впродовж тоталітарного періоду в Україні, а також і сьогоденні військового конфлікту на сході України.
У рамках заходу дискутують про роль жінок у важливих суспільно-політичних процесах з богословської перспективи, обговорюють значення релігійних та духовних ресурсів у миротворчих процесах, аналізують теми релігійних та духовних практик, які стали відповіддю жінок у час (пост)конфліктів, а також слухають свідчення жінок, що пережили війну.
«Цей університет перетворився на мій притулок і мою допомогу. Не звинувачуйте мене за те, що я політизую академічний дискурс. Коли відбувається кровопролиття на Донбасі, я не можу відсторонити себе від війни... Але академіки і викладачі не можуть зупинити війну», – зазначає одна зі спікерів, російська громадська діячка та дисидентка Єлена Волкова. За її словами, у російському суспільстві частина жінок перебувають у мовчазній тиші і не здіймають свого голосу проти війни, бо їм погрожують.
«Ця конференція є платформою для взаємодії та артикуляції про миротворчий потенціал жінок. У богословській площині альтернатив такій конференції поки що немає. Тут зібралися люди, які займаються богословськими дослідженнями теми, яка, здавалося б, є небогословською і нежіночою. Але ми, жінки, є частиною суспільства», – зауважила викладач УКУ Орися Біла.
Про миротворчий потенціал жінок у Євангелії від Луки розповіла у своїй доповіді Єкатеріні Цалампуні з Греції.
Міжнародна конференція отримала найвищі оцінки під час конкурсу заходів у рамках програми «Львів науковий», започаткованої Львівським конвенційним бюро, і увійшла до 10 найкращих подій, які отримали дофінансування з міського бюджету.
Конференція проводиться за фінансової підтримки Німецької католицької благодійної організації «Реновабіс» (Renovabis), Союзу українок Америки (UNWLA), Нідерландської католицької фундації «Коммунікантес» (Communicantes), Нідерландської протестантської організації «Церква у дії» (Kerk in Actie), Фонду Конрада Аденауера (Konrad-Adenauer-Stiftung), Львівського конференц-бюро в рамках програми «Львів науковий», протестантської організації «Хліб для світу» (Brot für die Welt), Хорватської секції організації «Екуменічна жіноча ініціатива», родини Сороковських із США.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Мебель недорого в Киеве Как выбрать кастрюлю Материалы для наращивания ресниц для мастеров лешмейкеров На Прикарпатті селяни звинувачують священика УПЦ КП у крадіжці 700 тис. грн Качественное продвижение и реклама сайтов и социальных сетей

Публикации