На Міжнародному книжковому форумі у Львові представлять книгу «Іслам в Україні: минуле, сучасне, майбутнє»

19.09.2018 13:38 21

На Міжнародному книжковому форумі у Львові представлять книгу «Іслам в Україні: минуле, сучасне, майбутнє»

Серед літератури, яка буде представлена ​​на форумі, і книги азербайджанського публіциста, історика, релігієзнавця, експерта видавничого дому «Медіна» Теймура Атаєва, який вже не вперше звернув увагу на Україну: «Іслам в Україні: минуле, сучасне, майбутнє» російською мовою та «З історії геополітичної боротьби за території Росії, України, Білорусі й Балтії» українською мовою видані за сприяння Всеукраїнської асоціації «Альраід».
«Іслам в Україні: минуле, сучасне, майбутнє» — книга в науково-публіцистичному стилі, призначена для широкого кола читачів, але зацікавить, передусім, професійних істориків, політологів, журналістів, студентів гуманітарних факультетів.
Перша частина — «Фрагменти мусульманської історії України» — нариси про події та процеси, що відображають історичний шлях, пройдений разом українцями і мусульманами протягом століть: з часів Київської Русі, а потім — Кримського ханства, яке стало важливою ланкою міжцивілізаційних контактів та одним із центрів, де плідно розвивалися ісламська культура і наука. Читачі дізнаються про те, що іслам в Україні — не щось привнесене у новітній час, що мусульманські громади здавна існували на Галичині та Волині, розповсюджуючи свій колорит на ці регіони. Автор приділив увагу і такій вісі в історії України, як союзницькі взаємини козаків з кримськими татарами в XVI і XVII ст. Багато хто відкриє для себе маловідомі факти: існування адміністративних одиниць Османської імперії — Кам’янецького, Очаківського еялетів — на території нинішньої України, мусульманська «колонія» в Миколаєві, мусульманське коріння Одеси, розвиток ісламської думки на цих землях.
Теймур Атаєв — історик, який аналізує процеси і тенденції, вказує на витоки досягнень і корінь проблем, прогнозує розвиток ситуації. Висновки автора відрізняються бездоганною аргументацією. Він пише не тільки про минуле — проникнення і поширення ісламу на теренах України, внесок уродженців України, зокрема Агатангела Кримського, у сходознавство та ісламознавство чи про трагічну долю мусульман в СРСР і спроби відродження релігійного життя у роки перебудови, — але і про відродження релігії в незалежній Україні. Тому зрозуміла увага, яку азербайджанський дослідник присвятив феномену ГСВА «Альраід». Цьому присвячена третя частина книги — «Альраід — шлях до дня сьогоднішнього». Вона розповідає про двадцятирічну історію всеукраїнської асоціації. Особливу увагу приділено доктринальним та ідеологічним принципам діяльності «Альраід». Відзначено, що асоціація дотримується ісламської доктрини аль-васатія — «серединного шляху», тобто заперечує екстремізм і закликає до вирішення будь-яких конфліктів тільки шляхом переговорів, через компроміси.
«Асоціація науково осмислює перспективи своєї діяльності в Україні, що знайшло відображення у двох важливих документах, розроблених нею під керівництвом муфтія Духовного управління мусульман України Саіда Ісмагілова: „Хартії мусульман України“ та „Соціальної концепції мусульман України“. Ці документи співзвучні з поглядами багатьох ісламських центрів Європи», — пише Теймур Атаєв. Автор підкреслює, що мусульмани України (етнічні українці, іммігранти, вихідці з мусульманських сімей, новонавернені) користуються всіма громадянськими правами, підтримують дружні стосунки з представниками інших релігій, знайшли місце в українському суспільстві і відчувають себе повноцінним його членами. Про це свідчать і згадані в книзі події останніх років: участь мусульман у Революції гідності, в АТО — як в армійських лавах, так і у волонтерському русі.
Презентація книги «Іслам в Україні: минуле, сучасне, майбутнє» відбудеться 20 вересня о 17:00 у Львівському літературно-меморіальному музеї Івана Франка (вул. І. Франка, 150–152, Львів).

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Модные брендовые купальники на любой вкус Бургеры, пицца, салаты и супы – доставка на дом в Боярке Лучшая стоматологическая клиника Программа 1С Лечение наркомании - что это такое?

Публикации