На масштабній конференції в США порушили питання релігійних переслідувань в Криму і Донбасі

07.08.2018 13:45 0

На масштабній конференції в США порушили питання релігійних переслідувань в Криму і Донбасі

Зустріч на високому рівні представників уряду і громадянського суспільства з усього світу стала місцем багатьох свідчень про жорстоку природу релігійних переслідувань у всьому світі та завершилася історичними багатосторонніми зобов'язаннями вжити більше зусиль, щоб їх зупинити.
Протягом перших двох днів у Державному департаменті США зібрались близько 400 представників громадянського суспільства та релігійних діячів. Серед них були також делегати з України, зокрема заступник міністра закордонних справ України С. Кислиця та посол України у США В. Чалий, лідер кримськотатарського народу, народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу М. Джемілєв.
У своєму виступі заступник міністра закордонних справ України С. Кислиця заявив про те, що для забезпечення в Україні поваги до вірувань повною мірою необхідно покласти край російській агресії на сході України, домогтися виведення усіх російських військ та найманців, деокупувати Крим. Заступник міністра наголосив, що кримські татари залишаються найбільш вразливою групою у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим, де, зокрема, російська окупаційна адміністрація під виглядом реставраційних робіт продовжує знищувати Палац ханів в Бахчисараї, який є важливою складовою етнічної і релігійної кримськотатарської ідентичності. С. Кислиця звернув увагу учасників зустрічі на те, що такі дії, це по суті — вирвати серце вже й без того важко пораненого тіла кримськотатарського народу.
На полях міністерського форуму С. Кислиця разом з послом України В. Чалим та лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим зустрілися з помічником Держсекретаря США Весом Мітчелом, який вручив Декларацію політики США щодо Криму, оголошену того ж дня державним секретарем США М. Помпео.
С. Кислиця та В. Чалий провели також низку двосторонніх зустрічей з керівниками підрозділів Державного департаменту США, відповідальних за питання демократії, права людини, діяльність міжнародних організацій. У ході зустрічей відбувся обмін думками щодо консолідації зусиль у сфері прав людини, посилення ролі міжнародних організацій у захисті прав і свобод людей на тимчасово окупованих територіях України, також актуальні аспекти реформування Ради з прав людини ООН.
В останній день конференції зібралися міністри закордонних справ та інші високопосадовці з більш ніж 80 країн. Багато з цих урядовців пообіцяли започаткувати нові ініціативи, спрямовані на розширення свободи віросповідання в їхніх країнах.
Віце-президент США Майк Пенс звернувся до делегатів та оголосив зобов'язання Сполучених Штатів щодо нових програм та фінансування допомоги жертвам геноциду внаслідок релігійних переслідувань. Держсекретар США Майк Помпео оголосив, що подібна міністерська конференція відбудеться також і наступного року.
На завершення зустрічі Держсекретар США оголосив Потомацьку декларацію, яка проголошує зміст головних принципів і цінностей свободи віросповідання, а також Потомацький план дій, який деталізує у який спосіб ці принципи можна застосовувати.
У підсумку, як інформує RFI, міністерська конференція стала значним свідченням зростаючої трагедії глобальних релігійних переслідувань, які призводять до страшних людських страждань, винищення сімей, дестабілізації суспільства та загрожують загальній безпеці. Експерти наголосили, що просування релігійної свободи у зовнішній політиці може зменшити переслідування, підвищити безпеку та стабільність, підтримувати права жінок, зберігати національну культуру та сприяти економічному процвітанню.
Нагадаємо, що в щорічному звіті Комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) заявила, що Росія відповідальна за релігійні злочини на Донбасі і в Криму у зв’язку з фактичним контролем цих окупованих територій.
Окупаційна влада непідконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей продовжують релігійні переслідування. Зокрема, підконтрольні Росії окупаційні адміністрації вимагають від релігійних організацій пройти процедуру перереєстрації, погрожуючи конфіскацією церковного майна. Водночас, окремі релігійні громади вже зазнали свавільних обшуків, пограбування чи повного закриття храмів і молитовних будинків.
Фотоmfa.gov.ua

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Глава РПЦЗ путешествует по Крыму Законное изготовление штампов и печатей в Украине Промышленные фильтры обратного осмоса Строительные люльки ZLP – 630 с полной комплекцией Конструкция арочного металлодетектора

Публикации