На Львівщині відкриють відреставровану дерев’яну церкву, а на Франківщині знайдено закинуту підпільну каплицю

17.04.2018 21:14 21

На Львівщині відкриють відреставровану дерев’яну церкву, а на Франківщині знайдено закинуту підпільну каплицю

Церква святого Микити у селі Дернів була зведена зі соснових брусів у 60-х роках XVII ст в стилі галицької школи народної архітектури та належить до пам’яток архітектури національного значення. До 40-х років XX ст. храмом опікувалася місцева землевласниця – Броніслава Вислоцька. Після Другої світової війни тут функціонував музей, а згодом – дитячий садочок, внаслідок цього від інтер’єру церкви майже нічого не залишилося.Ця унікальна споруда залишалась в аварійному стані.
На сьогодні церква збережена в автентичному вигляді – тризрубна, одноверха, без ніяких прибудов і дуже компактна за розмірами. Зі сходу і заходу до центрального квадратного зрубу прилягають менші рівні квадратні зруби. Має ґонтове покриття, а у її інтер’єрі центральний простір висотно розкривається у напрямку до зеніту. Дата будівництва храму вирізьблена просто на одвірку дверей.
За останні 2 роки церква відреставрована та відновлена. Початок відкриття церкви у с. Дернів 18 квітня о 13.00 год.
У ці ж дні у Майданському лісництві біля села Кубаївка Надвірнянського району Івано-Франківської області було знайдено закинутий будинок пасічника, де свого часу діяло підпілля Української Греко-Католицької Церкви.
Про це повідомляє на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook отець-доктор Юстин Бойко. Будинок виявив його брат — Михайло Бойко. Тепер брати мають намір самотужки відновити її.
Священик написав: «Підпілля УГКЦ — часи, які відходять у забуття. Мій брат Михайло Бойко перебував у робочих питаннях у Майданському лісництві привіз звідти унікальні світлини, які розбудили у мені спогади. На фото будинок пасічника. А насправді це був центр підпільної Церкви, у якому діяв ісповідник віри о. Михайло Косило. Офіційно він діяв як пасічник Делятинського лісокомбінату. Саме ця професія дозволяла йому і офіційно працювати на роботі, і бути повноцінним священиком УГКЦ».

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Медицинская книжка для вашего трудоустройства Самые красивые соборы Европы: когда можно будет их посетить Пасхальное воскресенье. Светлый праздник для всей семьи Тысячи люстр на одном сайте Что нужно сделать перед началом новых отношений

Публикации