На кошти від концерту Вікторії Лук’янець відреставрували кіот XІХ ст., у якому зберігалася ікона Миколи Мокрого

22.01.2018 15:40 6

На кошти від концерту Вікторії Лук’янець відреставрували кіот XІХ ст., у якому зберігалася ікона Миколи Мокрого

Повернути реліквії первозданний вигляд стало можливим завдяки коштам, зібраним на благодійному концерті зірки світової опери Вікторії Лук’янець. Дякуючи співачці, вперше за 85 років, кіот привели в ідеальний стан і повернули на історичне місце.
Всього у Софійському соборі було два кіоти. З’явилися вони у XVIII столітті. Під час реставраційних робіт всередині ХІХ століття їх замінили на нові, пишно оздоблені, виготовлені з дуба, сосни та модрини.
У 1930-х роках, «для кращого огляду мозаїк головного вівтаря», кіоти були демонтовані і перенесені. Через вилучення тильної частини конструкція стала нестійкою, тому їх прихилили прямо до стін собору, приховавши тисячолітні фрески. Крім того, під впливом багатьох факторів, на кіотах з’явилися стійкі забруднення, потускніла позолота, помутніло лакове покриття. Не обійшлося без тріщин та відколів.
Кропітка реставраційна робота тривала близько півроку. Реставратори зміцнили основу, доповнили втрачені деталі, видалили пилові та стійкі поверхневі забруднення, здійснили антисептичну обробку деревини. Окремо вбудували спеціальну металеву конструкцію, щоб забезпечити міцність та стійкість кіота.
Перед презентацією пам’ятки відбувся благодійний концерт Вікторії Лук’янець, кошти від якого спрямують на перше в Україні факсимільне видання Реймського Євангелія - української книги, яка стала національним символом Франції. Оригінал тисячолітньої реліквії зберігається в Муніципальній бібліотеці м. Реймс (Франція), куди з бібліотеки Ярослава Мудрого її привезла Анна Ярославна.

Фото day.kyiv.ua

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

На адвентистском слёте под Киевом крестили 59 подростков В якій валюті зберігати заощадження у 2018 році? Фотомагниты по хорошей цене Массаж, а также обучение технике Цигун в Одессе Не упустите новинку

Публикации