На Закарпатті реставрують 250-річну дерев’яну церкву без жодного цвяха

13.11.2018 9:22 0

На Закарпатті реставрують 250-річну дерев’яну церкву без жодного цвяха

Торік на реконструкцію потратили вже 300 тисяч гривень, кажуть в повідомляють у прес-службі Закарпатської ОДА, цього року виділили 900 тисяч. Є проекти й на старовинну дзвіницю та іконостас, однак поки що фінансується тільки реставрація церкви.
“Фінансуються роботи у рамках обласної Комплексної програми охорони культурної спадщини”, – розповів сільський голова Гукливого Федір Бирак, який ініціював реставрацію храму.
За його словами, майстри, що задіяні на об’єкті, мають значний досвід у відновленні старовинних дерев’яних церков.
Нині тут замінюють покрівлю, а всередині мають оновити частину дерев’яних елементів, які зіпсувала волога. “За цей час елементи архітектури настільки зазнали деформацій, що через неправильні геометричні фігури їх дуже складно замінити. Водночас, як для такої старовинної будівлі, церква знаходиться у дуже задовільному стані. Видно, що за храмом доглядали”, – зазначив майстер об’єкту Ігор Васильєв.
Будівництво гукливської церкви орієнтовно датується 1765 роком. Вона збудована в традиційному бойківському стилі, під час будівництва не було використано жодного цвяха. Церква має унікальний іконостас, який розписував німецький художник Франц Пеєр близько 1784 року.
У 2018 році Святодухівська церква та дзвіниця ХVIII ст. увійшли до топ-10 цінностей туристичного Закарпаття в номінації “Архітектурна цінність”.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Международные эксперты высоко оценили финансовую разведку Украины, - Игорь Черкасский Авиабилет может быть не таким, уж дорогим, как вы думаете Качественная и тихая стиральная машина Bosch Cazino: правильный выбор онлайн казино - залог успеха Плей Фортуна - максимальное удовольствие и самое качественное разнообразие

Публикации