На Донеччині суди гальмують перехід громади в УПЦ КП, а в Миколаєві віряни УПЦ (МП) сперечаються з бізнесменом за землю

10.09.2017 18:45 6

На Донеччині суди гальмують перехід громади в УПЦ КП, а в Миколаєві віряни УПЦ (МП) сперечаються з бізнесменом за землю

Під час прес-конференції “Боротьба громади Свято-Стрітенського храму в Костянтинівці на Донеччині за право належати до Київського Патріархату та перешкоди, які чинять їй в цьому” її учасники розповіли про три роки боротьби громади храму Стрітення Господнього в м. Костянтинівка на Донеччині за право належати до Київського Патріархату та про перешкоди і тиск, які чиняться з боку УПЦ Московського Патріархату із залученням судової влади і правоохоронців. "Нині перед громадою постала небезпека, що її на підставі корупційних судових рішень силою змушуватимуть повернутися під владу Московського Патріархату, чим спровокують серйозне загострення ситуації у прифронтовому регіоні", - йдеться на сайті УПЦ КП.
У заході взяли участь речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій (Зоря), настоятель Свято-Стрітенського храму протоієрей Костянтин Кузнєцов, голова парафіяльної ради та меценат будівництва храму Юрій Шапран, командир батальйону спеціального призначення "Донбас-Україна" "Філін", адвокат, експерт ГО "Регіональний центр прав людини" Сергій Заєць та представники релігійної громади Андрій Акулов і Марія Байрачна.
У заяві громади Свято-Стрітенського храму зазначено, що "у 2015 р. до Донецької єпархії УПЦ Київського Патріархату добровільно, згідно діючого законодавства, перейшла релігійна громада – Свято-Стрітенська парафія". При цьому в м. Костянтинівка є 10 храмів УПЦ (МП).
"Вже два роки триває судовий розгляд стосовно юридичної приналежності релігійної громади. Представники Горлівської єпархії МП за фінансової підтримки певних осіб, причетних до влади колишнього президента Януковича, впливають на суддів всіх інстанцій, після чого останні виносять неправдиві та антиконституційні рішення на користь Московського Патріархату... мотивуючи свої рішення тим, що громада на своє рішення вийти з-під влади МП мала отримати дозвіл (!) від Горлівської єпархії МП", - говориться у заяві.
"Вершинною судового цинізму став останній розгляд справи 905/904/16 Вищим господарським судом України. Суд, очевидно навмисно, направив до громади повідомлення про час і дату розгляду справи таким чином, що вона отримала його о 14 годині в день самого засідання, яке розпочалося об 11:30! Таким чином, наша Свято-Стрітенська парафія УПЦ-КП була позбавлена можливості захищати свої інтереси у суді, судове засідання було проведене у відсутності представника громади", - наголошується у заяві.
Свято-Стрітенська громада УПЦ КП через ЗМІ звернулася до правоохоронних органів України із закликом попередити можливе беззаконня в Апеляційному господарському суді Донецької області, де 7 вересня мала розглядатися справа стосовно переходу релігійної громади у Київський Патріархат.
А 6 вересня в Корабельному районі Миколаєва радикально налаштовані молодики у балаклавах з партії «Свобода» та організації «Сокіл» під керівництвом місцевого бізнесмена Генадія Гончаровського прийшли з ухвалою Корабельного районного суду на територію будівництва храму в честь Богоявлення УПЦ (МП) на проспекті Богоявленськом, 328/3, аби демонтувати фундамент храму. В результаті сутички віряни, які спробували перешкодити їм, отримали побої.

На Донеччині суди гальмують перехід громади в УПЦ КП, а в Миколаєві віряни УПЦ (МП) сперечаються з бізнесменом за землю

«Ці чоловіки прорвалися через поліцію, відштовхуючи наших жінок, з сокирами почали трощити ворота, потім фундамент. Державна служба охорони, з якими у нас укладено договорі про захист, приїхала і в наручниках почали виводити їх з території», — розповів керівник прес-служби Миколаївської єпархії УПЦ (МП) протоієрей Віктор Обезюк..
Як зазначає сайт УПЦ (МП), "організатором погрому виступає місцевий бізнесмен Генадій Гончаровський, який вже декілька років намагається перешкоди будівництву храму Української Православної Церкви, відстоюючи власні інтереси".
«Є такий Гончаровський, у якого на розі поряд нашої ділянки власний ларьок і він не задоволений тим, що там буде збудовано храм. Він буцімто хоче побудувати на тому місці дитяче містечко «світлофор»», — зазначив о. Віктор Обезюк.
«У ніч на 26 серпня цього року споруджуваний дерев’яний храм був спалений. А протистояння розпочалися відразу після початку будівництва — радикали били робітників, ламали обладнання, засипали рови під фундамент», — розповів він і додав, що у громади є вся необхідна дозвільна документація, більше того, невдовзі після виділення земельної ділянки під будівництво храму релігійній громаді УПЦ 17 березня 2016 року, з ініціативи противників цього, були проведені суспільні слухання. В результаті чого більша частина місцевих жителів висловилася за те, щоб на цьому місці був збудований православний храм.
Проте Г. Гончаровський свої дії з демонтажу фундаменту церкви підкріпив ухвалою Корабельного районного суду, яку зачитав перед початком заходу. Миколаївська єпархія вважає, що ця ухвала була прийнята з порушенням прав її громади, а тому буде оскаржена в апеляційному суді.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Создание сайтов под ключ. Основные особенности Надмогильні плити від професійних майстрів Популярные азартные игры в интернете Молоді греко-католики Вінниці склали обітницю дотримання дошлюбної чистоти Плей Фортуна - максимальное удовольствие и самое качественное разнообразие

Публикации