На Вінниччині прибічники МП зняли український прапор біля храму

29.08.2019 9:59 0

На Вінниччині прибічники МП зняли український прапор біля храму

Прибічники УПЦ Московського Патріархату зірвали державний прапор біля храму в с. Хиженці Вінницького району Вінницької області. Стяг повісили парафіяни ПЦУ 27 серпня. А вранці 28 серпня, після богослужіння, прапора уже не було, — повідомляє власкор РІСУ.

«Напередодні Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, в с. Хижинці Вінницького району прибічники Московського Патріархату зірвали державний прапор України, який віряни ПЦУ встановили біля своєї церкви. Цей цинічний вчинок яскраво свідчить кому служить УПЦ МП і чому вона вчить своїх вірян. Сподіваємося, що незабаром поліція знайде злочинця, а наша громада готується встановити новий прапор», — повідомив у соцмережі отець Софроній (Чуприна).

Більшість громади села Хиженці перейшли до ПЦУ ще взимку 2019. Проте документи на перереєстрацію й досі знаходять у судді. Від так, богослужіння здійснюються почергово, але у храмі службу правлять прихильники МП, а на подвір’ї – ПЦУ.

За словами отця Софронія, прихильники ПЦУ 27 серпня двічі намагалися підняти стяг біля храму. Перший раз їм не вдалося. А ввечері все ж було піднято український прапор біля церкви.

«Коли чоловіки, які підтримують ПЦУ, прийшли до церкви 28 серпня, після того, як закінчилося Богослужіння прихильниками МП, то стягу вже не було, - розповідає отець Софроній. – Між прихожанами різних конфесій сталася сутичка. Викликали поліцію».

А поліція Вінниччини повідомила, що на місці подій уже працює слідчо-оперативна група, відкрили кримінальне провадження.

«Поки-що порушено кримінальне провадження за ст. 185 “Крадіжка”, — говорить прес –офіцер ГУ НП у Вінницькій області Анна Олійник. — До нас поступила заява від віруючих про викрадення державного прапору з території їхньої церкви. Якщо буде з’ясовано, що прапор було порвано, то статтю перекваліфікують у «Наругу над державним символом».

Злочинцям загрожує штраф - до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи виправні роботи на строк до двох років, або ж позбавленням волі до трьох років».

Натомість громада ПЦУ 28 серпня ввечері знову підняла прапор на території біля храму.

«Сьогодні ввечері громадою ми відправили молебень і благословили дітей на новий навчальний рік, а потім освятили новий прапор, який під спів "Боже великий єдиний..." підняли на флагшток наші дітки, майбутнє Церкви і держави», — пише о. Софроній.

Як РІСУ повідомляла, на Вінниччині в місцевій єпархії ПЦУ започаткували челендж «Встанови державний прапор біля свого храму». Першими були парафіяни Вінницького Спасо-Преображенського собору та митрополит Вінницький і Барський Симеон.

У середині липня, з нагоди 1031-ї річниці Хрещення Київської Русі та святкування Дня Хрещення Русі-України, у соборі був відправлений подячний молебень та освячені два прапори: України та прапор Вінницько-Барської єпархії ПЦУ. Стяги були урочисто підняті на флагштоках поруч із будівлею Преображенського собору.

«Ці прапори вказують на те, що Спасо-Преображенський кафедральний собор є центром Вінницько-Барської єпархії Православної Церкви України, та храмом, в якому вірян навчають любити Бога і ближнього свого, прагнути Царства Божого і в той же час шанувати земну Вітчизну – Україну, — зазначив під час церемонії підняття митрополит Вінницький і Барський Симеон. - Загалом традиція встановлювати прапори біля храмів чи безпосередньо на церковних будівлях є поширеною у багатьох православних країнах. Державні прапори можна побачити буквально на усіх храмах Греції, на храмах Румунії, в церквах і монастирях Болгарії, Сербії та Грузії. Цілком природно, що духовне виховання в цих країнах поєднане з вихованням патріотизму. Апостол Іоанн Богослов у одному зі своїх послань писав: «Хто не любить свого брата, якого бачить, то як може він любити Бога, Якого не бачить?» За аналогією про християн можна сказати наступне: «Хто не любить свою земну Вітчизну, в якій живе нині, то як може він любити свою духовну Вітчизну, Небесний Єрусалим, якого не бачить, але каже, що прагне у ньому жити?».

Підняття прапора у Вінниці

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/scandals/76987/

Следующая новость
Предыдущая новость

Огромный выбор рюкзаков для украинцев Митрополит Онуфрій видав циркуляр про особливе молитовне правило всім вірянам УПЦ Лечение наркомании - что это такое? Средство для безопасного и быстрого похудения Такси «Лекс» в Киеве – заказывайте в интернете

Публикации