На Вінниччині знімають фільми про старовинні храми регіону

24.07.2018 11:05 9

На Вінниччині знімають фільми про старовинні храми регіону

До 1030-річчя від дня Хрещення Київської Русі на одному з вінницьких телеканалів планують презентувати серію фільмів про старовинні храми Вінниччини. Кінострічки розповідатимуть про найдавніші релігійні пам’ятки, які збереглися до наших днів і входять до сакральної спадщини регіону. Також йтиметься про житіє вінницьких священників різних конфесій, повідомляє «День».

Наразі, як каже начальник відділу у справах релігії Вінницької ОДА Лариса Шепель, увесь матеріал вже відзнятий і триває монтаж відео. Головна мета кінострічок – популяризація сакральних пам’яток Вінниччини та створення нових паломницько-туристичних маршрутів.

«Торік за рахунок коштів, які були виділені в рамках обласної профільної програми, відзняли три фільми: два з них розповідали про стародавні святині Поділля, а один – присвячений сакральній спадщині. Усі вони нині розміщені в Youtube у вільному доступі. Загалом вдалося охопити, чи так би мовити зафіксувати на відео, 18 храмів Вінниччини, – коментує Лариса Шепель. – Цього року ми плануємо створити ще три кінострічки. У об’єктив потрапило 22 храми. Зйомки відбувалися на території усієї області, до них потрапили святині різних конфесій. Демонстрація кінострічок буде приурочена до 1030-річчя від дня Хрещення Київської Русі. Паралельно плануємо створити кілька духовно-просвітницьких теле- та радіо програм про діяльність релігійних організацій області. На все це з обласного бюджету цього року виділили 30 тисяч гривень. Таку суму ми отримуємо щороку на період дії профільної програми, тобто з 2016 по 2020 роки».

Окрім фільмів та телепрограм, до друку готується другий том сакральної енциклопедії «Старовинні храми Вінниччини». Перший був випущений ще у 2008 році. Книга міститиме фото пам’яток сакральної спадщини та короткий історичний опис про кожну із них. Після презентації енциклопедію обіцяють розмістити в мережі Інтернет у вільному доступі. У такий спосіб співробітники відділу релігії сподіваються задокументувати пам’ятки духовної спадщини, які розташовані на Поділлі.

Для довідки. Нині на Вінниччині діє 2257 релігійних організацій, 45 конфесій, напрямків і течій. Найпоширенішою залишається УПЦ (МП), яка охоплює 1057 релігійних організацій. УПЦ КП має у підпорядкуванні 305 релігійних громад, УАПЦ – 50, до Старообрядової Церкви відноситься 14 осередків, УГКЦ складається з 22-х громад, а Римо-Католицька Церква нараховує 131 осередок.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/71913/

Следующая новость
Предыдущая новость

Интернет-магазин табака «Dark Hydra» Большой выбор подарков на 40 лет Мужские кожаные сумки – удобство и стиль На сайте Луганского университета УПЦ висит благодарность за "огромный вклад в дело победы нашей армии над ненавистной хунтой" LuckyDuckCasino - онлайн портал с игровыми слотами высоко качества

Публикации