Науковці, військові, єпископи обговорили діяльність військового духовенства в Україні у 1918 – 1921 рр.

25.04.2018 12:32 6

Науковці, військові, єпископи обговорили діяльність військового духовенства в Україні у 1918 – 1921 рр.

На відкритті роботи конференції виступили декан історичного факульткту доктор історичних наук І. К. Петриляк, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства Культури України А.В. Юраш, заступник Комітету з питань культури і духовності ВР України доктор В.Є. Єленський.
Депутат Єленський проінформував присутніх, про важки умови праці народних обранців. Сказав, що робота в Комітеті ВРУ над Законом про військове капеланство триває вже четвертий рік і буде ще тривати певний проміжок часу.

Науковці, військові, єпископи обговорили діяльність військового духовенства в Україні у 1918 – 1921 рр.

Гостей привітав голова відділу УАПЦ по зв’язкам зі збройними силами та силовими структурами України єпископ Вишгородський і Подільський Володимир (Черпак). Владика нагодав учасникам конференції історію капеланів УНР, наголосив на їх визначному вкладі у формуванні національно-патріотичного світосприйняття українського війська, сказав про "руйнівну роль Московської Церкви" у становленні Української держави.
До присутніх звернувся і митрополит Білоцерківський та Богуславський Августин (Маркевич), ієрарх УПЦ (МП), голова Синодального відділу по зв’язку з ЗС і іншими військовими ормуаваннями України. Митрополит проінформував присутніх про великі заслуги предствників Московського Патріархату у розбудові засад капеланства у ЗСУ, про ведення війни в Україні та підкреслив, що “нам треба намагатися примирити воїнів по обидви сторони барикад”.
Перед присутніми виступили з доповідями представники духовенства УГКЦ, військовий капелан з Канади, представник Міністерства оборони та чисельні науковці. Зокрема, канадський військовий капелан капітан Інсеоб Вон розповів про організацію діяльності капеланської служби в Канаді.

Науковці, військові, єпископи обговорили діяльність військового духовенства в Україні у 1918 – 1921 рр.
Загалом під час конференції були обговорені питання:
- Українська православна церква в умовах Української революції 1917 – 1918 рр.,
- Військове душпастирство в період Директорії Української Народної Республіки,
- Військове капеланство в Українській Галицькій Армії,
- Сучасний стан військового капеланства у Збройних силах України та інших військових формуваннях, створених відповідно до чинного законодавства,
- Капеланська служба у збройних силах країн Західної Європи.
За підсумками роботи конференції були відпрацьовані пропозиції щодо врахування історичного досвіду, досвіду капеланства в іноземних державах, а також сучасних напрацювань українських військових священиків в інтересах удосконалення душпастирської опіки серед військовослужбовців.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Лечебно-оздоровительный отдых в Royal Geneva Hotel Богослужения в храме Спиридона Тримифунтского в Минске Гранитные украшения – всегда стильно и современно Покупая товар, вы поддерживаете православную культуру Широкий ассортимент качественного зуботехнического оборудования

Публикации