Намір Філарета створити «Київський Патріархат-2» криється у його біографії, - прот. Петро Зуєв

20.06.2019 5:09 0

Священник Православної Церкви України прот. Петро Зуєв зауважує, що ані за статутом ПЦУ, ані за статутом (ліквідованої 15 грудня 2018 року) УПЦ КП почесний патріарх Філарет не має канонічних прав на проведення т.зв. «Помісного Собору УПЦ КП».

Отець Петро вважає, що знайшов часткову відповідь на питання: «чому митрополит/патріарх Філарет вирішив створити Київський Патріархат-2», і криється вона у біографії єрарха. Почесний патріарх просто звик до ізоляції та заперечень.

Митрополит Філарет перебував у клірі Російської Православної Церкви 15 тисяч 516 днів (або 42 роки, 5 місяців, 24 дні). Від 1 січня 1950 р., коли він прийняв чернецтво в РПЦ і до 11 червня 1992 року, коли Архієрейський собор РПЦ ухвалив сумнівне рішення про позбавлення митрополита Філарета всіх ступенів священства. Загальновідоме критичне (!) ставлення РПЦ до Вселенського Патріархату. Претендуючи на першість у православному світі, єрархи РПЦ переважно заперечують канонічні прерогативи Константинополя.

25 червня 1992 року — митрополит Філарет бере участь у Всеукраїнському Православному Соборі у м. Києві та стає одним з чільних діячів УПЦ Київського Патріархату. Цей новий період у його житті тривав 9 тисяч 618 днів (або 26 років і 4 місяці). Впродовж цього періоду митрополит Філарет перебував у вимушеній канонічній ізоляції, не маючи євхаристійного спілкування з Помісними Православними Церквами.

Зрештою, третій (але, на жаль, не останній) період у житті митрополита Філарета. 11 жовтня 2018 року — митрополит Філарет, після позитивного розгляду його апеляції, прийнятий до спілкування зі Вселенським Патріархатом. Перебування у спілкуванні з Церквою-Матір'ю Вселенським Патріархатом очевидно протриває до 20 червня 2019 року, тобто 252 дні ( або 8 місяців, 9 днів).

Людину формує життєвий досвід. А у випадку з митрополитом/патріархом Філаретом цей досвід, зокрема, такий: 42,5 років він був кліриком Російської Церкви, в лоні якої він також отримав богословську освіту та сформувався як людина, богослов та єрарх. Впродовж 1992–2018 років — тобто майже 26,5 років — перебував фактично у повній ізоляції від вселенського православ’я. 42,5+26,5=69.

Проте прот. П. Зуєв зауважує, що будь-яка людина складніше та глибша за ті уявлення, які ми можемо скласти про неї, оперуючи формальними рядками та цифрами з її біографії. Про це повідомляє Сerkvarium.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/ocu/76200/

Следующая новость
Предыдущая новость

Колеса с Европы высокого качества Конвекционные печи: полезный аксессуар на любой кухне Программное обеспечение для скачивания видео и музыки ВКонтакте Промышленный альпинизм как работа на высоте Правильная компания для посещения бани – как планировать отдых

Публикации