НАБУ розгляне справу про передання органної зали в Дніпрі УПЦ (МП)

11.01.2018 13:17 0

НАБУ розгляне справу про передання органної зали в Дніпрі УПЦ (МП)

Дніпровський правозахисник Олександр Гуміров звернувся 10 січня до НАБУ із заявою про вчинене кримінальне правопорушення у справі щодо передання будівлі Дніпровського Будинку органної та камерної музики, Органної зали, в руки УПЦ (МП). Про це заявив сам Гуміров, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, він просить НАБУ прийняти заяву для розслідування, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також визнати його як члена територіальної громади потерпілою стороною, що дасть можливість подати цивільний позов про повернення будівлі громаді.

«У цьому кримінальному процесі я вимагаю визнати мене потерпілим і тим самим отримаю можливість подати в рамках кримінального процесу цивільний позов про витребування Органного залу з незаконного чужого володіння без оплати непідйомного судового збору», – заявив Олександр Гуміров.

У НАБУ Радіо Свобода повідомили, що звернення заявника буде розглянуте впродовж 30 днів. У випадку надання конкретних фактів завдання збитків інтересам держави детективи НАБУ можуть внести дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в іншому випадку заява може бути повернута заявнику.

Раніше суди різних інстанцій відмовили Олександру Гумірову в оскарженні передання закладу культури церкві.

Зокрема, в липні 2017 року Апеляційний суд Дніпропетровщини відмовив у задоволенні апеляційної скарги щодо повернення Органної зали від УПЦ (МП) громаді. Позивач Гуміров в апеляційному суді тоді намагався оскаржити рішення Центрального районного суду Дніпра, який 18 квітня відмовився задовольнити позов щодо повернення органного залу від УПЦ (МП) громаді. В суді Олександр Гуміров намагався довести, що довіреність, на підставі якої свого часу екс-представник обласної ради Олександр Смирний підписав документи на передання закладу культури Церкві, була незаконною.

В УПЦ (МП) рішення судів не коментували. Водночас раніше в Дніпропетровській єпархії заявляли, що мають право на будівлю Органної зали, адже та первісно була збудована як церква.

Дніпровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку XX століття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-ті там облаштували концертну залу. У березні 2011 року керуючий Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП) митрополит Іриней повідомив, що приміщення Органної зали перейшло в управління церкви.

Це відбулося у зв’язку з мировою угодою між громадою вірян і обласною радою, тодішнім балансоутримувачем будівлі.

Детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування кримінальних корупційних порушень, передбачених 13 статтями Кримінального Кодексу України зокрема, нецільове використання бюджетних коштів, підкуп, зловживання владою або службовим становищем.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/legislation/69679/

Следующая новость
Предыдущая новость

Качественный пенопласт от производителя У Львові вандали знесли голову скульптурної Богородиці Провайдер, который предоставляет качественные услуги Удивительный мир гемблинга на сайте Азино 777 Бетономешалка - устройство и применение

Публикации