Мінкульт не повідомляв поліцію про зникнення ікон з Лаври

29.01.2019 13:19 0

Національна поліція не відкривала кримінальних проваджень щодо недостачі культурних цінностей у Києво-Печерській лаврі, Міністерство культури також не інформувало правоохоронців про будь-яку недостачу.

Про це повідомили в головному слідчому управлінні Національної поліції у відповідь на інформаційний запит "Української правди".

"Відповідно до інформації слідчого управління ГУ Нацполіції у Києві… та Єдиного реєстру досудових розслідувань, кримінальні провадження за вказаним у запиті фактом (зникнення культурних цінностей з Лаври, про який повідомляв Мінкульт – УП) за слідчими підрозділами ГУНП у Києві не значаться", – зазначили у відомстві.

УП зокрема цікавилася, скільки та за якими статтями ККУ було відкрито кримінальних проваджень, а також, чи відома правоохоронцям точна кількість зниклих артефактів та їх приблизна вартість.

Також правоохоронці повідомили, що не отримували звернення від Мінкульту про недостачу культурних цінностей, які обліковувалися у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

Нагадаємо:

o У листопаді 2018 року Міністерство культури розпочало перевірку наявності мощей у ближніх і дальніх печерах Печерської лаври.

o 8 січня міністр культури Євген Нищук заявив, що під час інвентаризації Києво-Печерської лаври виявили зникнення кількох цінних ікон, і що відкриті кримінальні провадження.

o 9 січня речниця Мінкульту Юлія Даценко заявила, що ревізія міністерства під час перевірки наявності і стану цінностей в Києво-Печерській лаврі та не змогла встановити місцеперебування десяти предметів, які становлять культурну цінність.

o У Товаристві охорони пам’яток уточнили, що під час інвентаризації цінностей у лаврі не дорахувалися 8 ікон, дерев’яної чаші та хреста.

o Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що не бачив ікон, про зникнення яких заявили у Міністерстві культури і вважає, що подібні заяви робляться, щоб примусити їх перейти до Православної Церкви України.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/74505/

Следующая новость
Предыдущая новость

Строительство домов под ключ в Алматы Єдиний у світі вишитий іконостас встановили на Тернопільщині Проектирование и изготовление авторской мебели на заказ Реализация проектов на основе социального бизнеса Как играть в мобильное казино: подробности

Публикации