Між Путіним та Патріархом Кирилом виникли розбіжності через Україну – аналітик

05.01.2018 10:11 18

Між Путіним та Патріархом Кирилом виникли розбіжності через Україну – аналітик

Через конфлікт в Україні між президентом Росії Володимиром Путіним та Главою Російської Православної Церкви Патріархом Кирилом "намітились розбіжності". Таку думку висловив дослідник Московського центру Carnegie Андрій Перцев. Про це інформує Голос Америки.

"Давно відомо, що стосунки президента та Патріарха стали напруженими після початку української кризи та конфлікту на Донбасі. Для Володимира Путіна підтримка Церкви, яка могла критикувати владу в Україні, була б значним пропагандистським інструментом і мала підтримати російську державу. Для Патріарха ж та РПЦ були важливими гарні стосунки з українською владою – на території України працює Українська Православна Церква Московського Патріархату", - вважає аналітик.

Він відзначив, що Путін хотів би бачити ще більше критики до України з боку Російської Православної Церкви.

Перцев пригадав, що під час виступу на Архієрейському Соборі РПЦ в грудні, Путін наголошував на ролі Церкви як охоронця "стабільності та єдності" держави.

"Тези відповідного виступу Патріарха Кирила виглядали запереченням промови президента. Патріарх розкритикував вплив держави на Церкву, причому критика торкнулася і царської Росії", - відзначив Перцев.

"Через втручання держави не існувало прямого діалогу Церкви з суспільством", - наголосив Кирил, і навів у приклад ситуацію в дореволюційній Росії.

За словами дослідника, в Росії зараз ходять чутки що "в Кремлі мріють замінити норовливого Патріарха на людину з більш державницькими поглядами".

"Наприклад, єпископа Тихона (Шевкунова), якого багато хто вважає духівником Путіна", - зазначає аналітик, при цьому правдивість чуток, на його думку, сумнівна.

На думку дослідника, у відносинах між президентом Росії та РПЦ очікується загострення суперечностей. "Програмна промова президента перед архиєреями напередодні президентської компанії тільки загострить протиріччя..

Промова президента свідчить, що в Кремлі бачать ситуацію в суспільстві загалом і в РПЦ зокрема, в спотвореному світлі", - зазначив Перцев.

Додамо, що чимало аналітиків у це не вірять, наголошуючи, що між Путіним і Патріархом Кирилом – повне порозуміння.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_policy/69598/

Следующая новость
Предыдущая новость

Складний портативний зарядний пристрій Как выбрать долговечную и прочную ванну? Компания «3DGURU» предлагает качественные услуги 3D печати Київська митрополія УПЦ провела зустріч з рідними українських військових, які перебувають у полоні Как изменились футболки за время своего существования?

Публикации