Мури турецької мечеті XVIII ст.знайшли у Хотинській фортеці

16.07.2019 11:40 0

Мури турецької мечеті XVIII ст.знайшли у Хотинській фортеці

У Хотинській фортеці, що в Чернівецькій області, археологічна експедиція відкрила перші мурування решток турецької мечеті початку XVIII століття. Про це Укрінформу розповів керівник експедиції Микола Ільків.

"Цього року ми плануємо продовжити дослідження решток мечеті початку XVIII століття. Зокрема, з 2014 року частина уже була розкопана і досліджена, а частина ще перебуває під землею. І уже з початку місяця вдалося відкрити перші мурування XVIII-ХІХ століття. Саме знахідок цього періоду найбільше знаходимо на цьому місці. Трапляються поодинокі монети того часу, важки терезів, можливо пов’язані з ювелірною чи аптекарською діяльністю. Вони вже неодноразово траплялися і в попередні наші експедиції. Із цікавих будівельних матеріалів – цеглини із клеймовими роками, коли їх виготовляли, що дозволяє більш якісно встановити технологію", – сказав археолог.

За його словами під час розкопок старовинної мечеті віднайшли і рештки пізніших історичних епох. Зокрема, навіть періоду кам’яної доби.

"Крім решток турецької мечеті нам вдалося вже зафіксувати культурні шари більш давніх епох – кам’яної доби, трипільської культури, слов’яно-руського часу, а поверх усього цього були побудовані вже споруди новітньої доби. Для кожної епохи були знайдені свої характерні знахідки. Зокрема, для кам’яної доби – це вироби із кременю й різноманітні пластинки, ножі, скребла, якими обробляли шкури. Для трипільської культури характерні знахідки кераміки. Для Х-ХІ століття, коли якраз ця територія входила до складу Київської Русі, характерні також знахідки керамічного посуду, пряслиця для прядіння й дрібненькі побутові вироби", – додав Микола Ільків.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/history/76523/

Следующая новость
Предыдущая новость

Балкон под ключ, выгоды строительства такого балкона Бюро переводов в Киеве Печное отопление для дома или дачи Новый Год на Мальдивах – мечта, которая становится реальностью Поиск разных вакансий в Одессе

Публикации