Музей волинської ікони презентує виставку, присвячену пам’яті митрополита УПЦ

27.03.2018 14:53 9

Музей волинської ікони презентує виставку, присвячену пам’яті митрополита УПЦ

"Музей волинської ікони тісно співпрацював і щиро дружив з цією непересічною людиною, - йдеться на сайті "Музейний простір України". - Перше знайомство музейних працівників із о.Ніфонтом (тоді настоятелем Свято-Троїцького храму у с. Рудка-Козинська Рожищенського району) відбулося ще у 80-их роках ХХ ст. Тоді до музею ним були передані ікони XVIII ст. «Богородиця Одигітрія», «Христос Вседержитель», «Новозавітна Трійця», «Моління» та «Святий Миколай», що знаходилися на горищі церкви, а через багато років Владика побачив ці образи вже відреставрованими у музеї. Митрополит Ніфонт освячував нове приміщення музею у 2001 році і тоді подарував музею ікону «Богородиця» XVII ст., яку можна побачити на виставці. Митрополит Ніфонт мав мудру, виважену, далекоглядну і правильну позицію — збережені сакральні скарби Волинського краю мають бачити всі люди, вони повинні бути у музеї і слугувати духовному зростанню суспільства. Перші наукові конференції та експедиції відбувалися з благословення та за фінансової підтримки Владики. Владика став ініціатором відновлення традиції хресних ходів до Холмської Чудотворної ікони Богородиці..."
Зазначається, що митрополит був частим гостем на виставках і конференціях, презентаціях і тематичних заходах. На таких урочистостях ним були подаровані музею більше двадцяти стародруків, плащаниця, скатертини і килим ручної роботи волинських майстринь. Завдяки його особистим старанням музей має унікальні книги, факсимільні видання - Пересопницьке Євангеліє XVI ст., Луцьке Євангеліє XIV ст. і Луцький Псалтир 1384 р. Останнім дарунком, 2 квітня 2015 р., стала колекція з більш як сотні сувенірних пасхальних яєць і великодніх композицій, більша частина якої (70 експонатів) демонструється на виставці.
На виставці «Великодній дивосвіт», яка працюватиме до 30 квітня, відвідувачі музею матимуть можливість познайомитися з сучасним мистецтвом виготовлення сувенірних пасхальних яєць. Експонати різноманітні за матеріалами, технікою виготовлення та тематикою зображення. Оригінальні експонати виставки доповнені світлинами, які розповідають про моменти перебування митрополита Ніфонта у музеї.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Космолот - как перевернуть сознания клиентов Психолог, который поможет вам в разных ситуациях "Пурпурові вітрила" короткий зміст Выкуп авто в Киеве: быстро, выгодно, надежно Вам нужны живые подписчики в Телеграмм

Публикации