«Моя кандидатура на пост глави нової УПЦ – це архимандрит Кирило (Говорун)», - митрополит УПЦ (МП) Софроній

28.10.2018 0:31 3

«Моя кандидатура на пост глави нової УПЦ – це архимандрит Кирило (Говорун)», - митрополит УПЦ (МП) Софроній

Про те, що Томос потрібно надати сьогоднішній УПЦ (МП), у розмові з екзархами від Вселенського Патріархату наголосив Митрополит Черкаський і Канівський УПЦ (МП) Софроній (Дмитерко), якого можна охарактеризувати як невтомного поборника автокефальної православної Церкви в Україні.

Як він розповів в інтерв’ю Главкому, у Росії його називали націоналістом, хохлом, потім вигнали звідти.

Зараз митрополит Софроній радий, що «греки розкопали ту правду, яку зберігали з 1686 року до сьогодні».

«Для нашої Церкви (УПЦ (МП) – ред.) зараз такий момент як ніколи. Сьогодні можна зробити так, що ніякого церковного розколу в Україні не буде. Але якщо ми не погодимось, як це до цих пір роблять мої собраття, то вони зроблять самі розкол і будуть винуваті в розколі в Україні».

В розмові з екзархами від Вселенського Патріархату митрополит Софроній переконував, що Томос потрібно давати Церкві, яка зараз називається УПЦ (МП).

«Я їм 1,5 години розповідав, як була створена російська імперія, і як до неї було приєднано Україну. Всю правду про це я їм розказав. Тільки через 20 років, після того як Богдан Хмельницький віддав під Москву Україну, була приєднана церква. Тобто 20 років церква ще боролась за свою незалежність. Саме українська церква почала просвітницьку діяльність забитої неграмотної Росії… Історія говорить про те, що саме цій церкві, яка зараз називається УПЦ МП потрібно давати Томос. Це 30-мільйонна Церква. Мені хочеться, щоб мої люди жили так, як всі православні християни: в Греції, Сербії, Болгарії, Грузії, Константинополі». Адже у нас стільки монастирів. Вслухайтесь – 12 тисяч приходів! А якщо додати УПЦ КП і УАПЦ, то це буде найбільша Церква в усьому світі серед православних Церков»..

Митрополит також висловив свою думку щодо очільника нової УПЦ, якій Константинополь надасть Томос.

«Момент для Церкви, як ніколи! Вселенський Патріарх готовий дати Томос і дати його в руки предстоятеля УПЦ, а ми відмовляємось від нього! Нам (духовенству УПЦ МП) з розумом треба підходити, відкинути особисті стосунки і бажання Москви, подивитись правді в очі і використати момент! Моя кандидатура – це архимандрит Кирило (Говорун). Він людина знаюча, освічена, вивчена на творіннях святих отців. Він далекий від будь-яких пороків, він чистий і не зіпсований. Як я вже згадував, ніколи не погоджусь на кандидатуру Філарета».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/73221/

Следующая новость
Предыдущая новость

Впливовий український політик, прихожанин і меценат УПЦ, підтримав бажання президента прискорити автокефалію Как научить детей английскому языку? Шаринг на территории Украины, России и Европы Современный и амбициозный ресторан Принада на Оболони Только в казино Олигарх автоматы работают на вас!

Публикации