«Москва усвідомлює, що Томос наближається», - речник УПЦ КП спрогнозував 3 подальші кроки Кремля

26.06.2018 13:43 6

«Москва усвідомлює, що Томос наближається», - речник УПЦ КП спрогнозував 3 подальші кроки Кремля

Речник УПЦ КП, архиєпископ Чернігівський і Ніженський Євстратій (Зоря), на своїй сторінці у Facebook підсумував останні події на Фанарі, пов’язані з візитом делегації УПЦ (МП) та спрогнозував подальші кроки Москви.

Головні новини з Фанару після подій останніх вихідних:

1. Процес надання Томосу про автокефалію запущено - і він не буде скасований. Питання полягає не в тому, чи буде Томос про автокефалію, чи не буде, а в тому - станеться це трохи швидше чи трохи пізніше, з підтримкою рішення Вселенського Патріарха з боку більшого числа Помісних Церков чи меншого.

2. Якби Константинопольський Патріархат не розраховував на те, що зможе довести справу Томосу про автокефалію до логічного завершення - він би не починав цього процесу. Істерики з боку Московського Патріархату (цілком очікувані) не зупинять справу - як не зупинили вони скликання і проведення Всеправославного Собору. Бо відступити під тиском Москви в обох випадках не можна, адже це - поразка.

3. Вадим Владиславович Новінський та супроводжуючі його особи не отримали те, за чим їхали - запевнень, що «автокефалії не буде», що «визнається лише одна канонічна Церква» (тобто МПвУ), «засудження розкольників», тощо. Навпаки - почули про те, що раз за майже три десятиліття в Україні єрархи МП не змогли вирішити проблему церковного розділення - Вселенський Патріархат не може далі не діяти у цій справі, бо порушений порядок у цілому Православ‘ї, а справа стосується мільйонів віруючих, які звертаються до Патріарха Варфоломія з проханням діяти.

візит.jpg


Те, що Москва дозволила В. Новінському з оточенням поїхати на Фанар для переговорів (без дозволу Москви жоден з делегатів би цього не зробив) - ознака усвідомлення того, що Томос наближається, а всі попередні дії МП не змогли зупинити процес.

Упевнившись, за підсумками переговорів, що Томос - неминучий, Москва, з великою долею вірогідності, обиратиме один з трьох шляхів реагування (який саме - буде видно у близькій перспективі):

1. Надалі торпедувати процес погрозами про «велику схизму», готуватися до розриву відносин з Константинополем та гуртувати навколо себе всі можливі сили;

2. Максимально затягувати процес, граючи з Фанаром у «поганого і доброго поліцейського», тобто то лякаючи «схизмою», то пропонуючи якусь форму згоди на автокефалію, але «колись пізніше». Мета - дотягти до виборів в Україні в надії, що після них можна буде вже з боку сподіваної про-російської влади також торпедувати процес (у Москві, як і в Оппоблоці, сподіваються на виборчу перемогу чи хоча б «золоту акцію» про-російських сил). Цей варіант, судячи з коментарів з боку МПвУ після поїздки - найбільш вірогідний;

3. Спробувати «очолити» процес, запропонувавши через МПвУ якийсь алгоритм, за яким би автокефальна Українська Церква була би створена на базі МПвУ та залишилася б сателітом Москви (як ними є зараз кілька інших Помісних Церков). Хоча зовсім не зрозуміло, навіщо Константинополю власними руками створювати для Москви додаткового сателіта?

Тобто у підсумку - залишаємося обережними оптимістами, працюємо та далі молимося Богу за успіх справи.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_policy/71615/

Следующая новость
Предыдущая новость

Широкий выбор качественных ювелирных изделий с доставкой по всей стране Реклама и эффективное развитие интернет ресурсов Выбираем качественный ламинат на пол Ремонт в кухне и покупка мебельного гарнитура в Твери Заказать шахтный котел хорошего качества

Публикации