Москва намагається зірвати відкриття в Україні подвір’я Константинопольського Патріархату, - експерт

27.03.2018 14:13 9

Москва намагається зірвати відкриття в Україні подвір’я Константинопольського Патріархату, - експерт

РПЦ усіма силами намагається заблокувати відкриття у Києві та Львові подвірь Вселенської Патріархії і задіює для цього різні методи. В тому числі намагається скомпроментувати цю ідею через свої ЗМІ.

Про це у коментарі для РІСУ розповів Андрій Юраш - Директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

«Позиція РПЦ є дуже категоричною у цьому питанні. Велику активність у цьому проявляють радикальні кола Московської Патріархії, які першими вдарили на сполох, так би мовити в набат, попереджаючи про небезпеку. Але відкриття подвірь Вселенського Патріархату в Україні – процес незворотній. Зволікання з його відкриттям породжує дуже багато наслідків, які є драматичні й для самого Вселенського Патріарха», - сказав він.

За словами Юраша, наразі ще рано говорити про точну дату відкриття представництв Константинопольської Патріархії.

«Ця тема обговорюється давно. Перемовини ведуться не один рік. На всіх рівнях і на церковному, і на політичному. Це є обмін інформацію і вибудування моделі, у якій формі це могло б діяти, функціонувати», - зазначив Директор Департаменту у справах релігій та національностей Мінкульту.

Андрій Юраш зауважив, що Константинопольський Патріарх мав в Україні свої ставропігії ще з кінця ХVІ століття. Модель сучасних осередків Вселенської Патріархії може бути іншою.

«Можливо це не буде у формі представництва так, як це бачиться в Україні, можливо це буде якась комромісна модель. На наш погляд, найкраще щоби це було у формі постійного представництва Вселенського Патріарха», - висловив побажання експерт.

Директор Департаменту також наголосив, що представники влади зробили чимало важливих кроків для налагодження тісних стосунків між Константинолем та українськими Церквами.

«Держава не може залишатися осторонь цього процесу, вона консультує усі сторони, які повязані з переговорним процесом. Зроблено багато красномовних жестів – це і звернення українського парламенту до Вселенського Патріарха, це і візити на Фанар Президента, прем’єра, Голови ВР.

Держава у цьому питанні продемонструвала унікальну єдність і, зважаючи навіть на поліконфесійність трьох чільних лідерів держави, це має переконати Варфоломія, що треба діяти рішучіше».

Нагадаємо, у лютому цього року в українських та російських ЗМІ з’явилося повідомлення про відкриття у Львові та Києві офіційнийх представництв Константинополя. Про це журналістам стало відомо від «джерела в УПЦ».

Проти вікриття представництв Вселенського Патріархату в Українні завжди активно виступали представники РПЦ та УПЦ (МП), вважаючи це зазіханням на свою канонічну теориторію та втручанням у внутрішні справи Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/70605/

Следующая новость
Предыдущая новость

Дитячий одяг на всі сезони Куда поехать отдохнуть в России Большой выбор межкомнатных дверей Великолепный каталог продукции для детей и их мам «Грецький» храм у Ніжині знову відкрив двері для парафіян

Публикации