Москва за будь-яких умов хоче законсервувати проросійськість УПЦ (МП), - Андрій Юраш

31.03.2018 11:15 15

Москва за будь-яких умов хоче законсервувати проросійськість УПЦ (МП), - Андрій Юраш

Російська Православна Церква намагається максимально відгородити УПЦ (МП) від українського суспільства, законсервувати, зберегти будь-якою ціною її проросійськість. У Москві вирішили, що у майбуньому в Україні до влади прийдуть прихильники Путіна і УПЦ (МП) повинна бути готовою до цього моменту.

Таку думку у коментарі РІСУ висловив Андрій Юраш - директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

«Я не помилюся, якщо скажу, що нині керівники РПЦ, які визначають стосунки з УПЦ, моделюють для неї таку поведінку, за якою вона б у цих сучасних умовах себе максимально відгородила від усіх процесів, законсервувалася, збереглася. У них є безпідставні очікування, що у якомусь майбутному проросійські сили прийдуть до влади, чого я абсолютно впевнений українське суспільство не допустить, і тоді будь-які суспільні рухи, які вже були започатковані щодо порозуміння, будуть зведені нанівець», - заявив він.

В УПЦ (МП) чимало є таких, що підтримують бажання московського керівництва. У багатьох єпархіях створюються охоронні стуктури, на кшталт запорізького «Радомиру». Активізували діяльність мас-медіа, які поширюють радикальні категоричні погляди.

«Наприклад, читаю одну публікацію, - веде мову Юраш. - Жінка з села Катеринівка Тернопільської області розповідає, що, мовляв, багато з тих, хто, за її словами, захоплював храм у Катеринівці, постраждали. Хтось двічі ламав ногу, у когось там скотина здохла, у когось інсульт стався. І це все ретранслюється як воля Божа покарати людей за нібито вільний вибір. Як можна назвати таку подачу інформації? З одного боку - базарно-побутовий рівень сприйняття реалій, а з другого - він свідомо змодельований і ретранслюється для категорії людей про невідворотність нібито Божого покарання за вільний вибір. До того ж, у Катеринівці лише 16 осіб виявили бажання залишитися в УПЦ (МП), переважна більшість перейшла до іншої конфесії», - заявив директор департаменту.

«Насправді це можна кваліфікувати як кримінальний злочин з продукування релігійної нетерпимості. Бо ідея, що Бог карає за перехід з однієї юрисдикції до іншої, є очевидною ознакою релігійної ворожнечі», - додав він.

За словами Юраша, тим не менше, не все так однозначно із проросійськістю в УПЦ (МП). На місцях є величезна кількість священнослужителів, які вболівають за Україну.

«Я останнім часом з величезним задоволенням їжджу по регіонах: схід, південь. І бачу, що, незважаючи на певне накопичення неагативної енергії, яку свідомо намагаються вкласти у духовенство УПЦ і відгородити його від загальних процесів, все-таки ідеологія порозуміння, єдності, усвідомлення спільності пріоритетів є однозначно домінуючою серед великої кілоькості священнослужителів», - заявив він.

«З точки зору соціології - це абсолютно очевидно, якщо є певні настрої, є певний рух, рано чи пізно він набиратиме організаційних обертів», - підсумував Андрій Юраш.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_policy/70645/

Следующая новость
Предыдущая новость

Плюсы и минусы атеизма Справка 302 н для трудоустройства Американский сорт кофе Magnum: для истинных ценителей Качественные и стильные очки по лучшим ценам Серебряные крестики от храма святого Николая

Публикации