Молоді європейці все частіше не ототожнюють себе з релігією, - дослідження

24.03.2018 12:48 6

Молоді європейці все частіше не ототожнюють себе з релігією, - дослідження

Дослідження, яке свідчить про те, що більшість молодих людей з дюжини країн не асоціюють себе ні з одним з релігійних навчань, стало яскравою ілюстрацією послідовного руху Європи до постхристиянського суспільства, інформує 112 UA з посиланням на The Guardian

Опитування молоді віком від 16 до 29 років показало, що Чехія є найменш релігійною країною в Європі: 91% представників цієї вікової групи зізнався у відсутності якої б то не було релігійної приналежності. Приблизно 70-80% молодих жителів Естонії, Швеції і Нідерландів також назвали себе невіруючими.

Самою релігійною європейською країною виявилася Польща, де лише 17% молодих людей не асоціюють себе з релігією, за нею йде Литва з 25%.

У Великій Британії тільки 7% молодих людей є прибічниками Англіканської церкви, їх ще менше, ніж католиків (10%). Молоді мусульмани (6%) ось-ось обженуть тих, хто вважає себе частиною державної церкви Великої Британії.

Ці цифри були опубліковані в доповіді професора теології та соціології релігії в Університеті Святої Марії в Лондоні Стівена Булліванта під назвою "Європейська молодь і релігія". Вони засновані на даних Європейського соціального опитування (ESS) за 2014-2016 рік.

Релігія "вмирає", говорить учений. "З деякими помітними винятками молоді люди все частіше не ототожнюють себе з релігією і не сповідують одну віру".

Ця траєкторія, найімовірніше, стане ще більш вираженою. "Християнство за замовчуванням, як норма, йде і, ймовірно, йде назавжди або принаймні на найближчі сто років", — вважає Буллівант.

Але, за його словами, між країнами спостерігаються значні відмінності. "Країни-сусіди, що володіють схожою культурною спадщиною, історією, можуть перебувати в абсолютно різних ситуаціях з точки зору релігії".

Дві найбільш релігійні країни, Польща і Литва, і дві найменш релігійні, Чеська Республіка і Естонія, є посткомуністичними державами.

Тенденція, що склалася стосовно релігійної приналежності, повторюється і тоді, коли молоді люди розповідають про відправлення ними релігійних обрядів. Тільки в Польщі, Португалії та Ірландії більше 10% молодих людей сказали, що відвідують служби не рідше одного разу на тиждень.

У Чехії 70% заявили, що вони ніколи не ходять в церкву або якесь інше місце відправлення культу, а 80% зізналися, що ніколи не моляться. У Великій Британії, Франції, Бельгії, Іспанії та Нідерландах відповідні показники коливаються між 56% і 60% і між 63% і 66%.

Серед тих, хто ототожнює себе з католицизмом, спостерігається великий розкид у рівнях прихильності. Більше 80% молодих поляків називають себе католиками, при цьому лише половина з них ходить на службу не рідше одного разу на тиждень. У Литві, де 70% молодих людей відносять себе до католиків, щотижня на месу ходять тільки 5%.

За словами Булліванта, багато молодих європейців "отримують хрещення і після цього жодного разу не переступають поріг церкви. Культурна та релігійна приналежність просто не передається від батьків до дітей. Вона з них вимивається".

Цифри, що стосуються Великої Британії, частково пояснюються високим рівнем імміграції, додає вчений. "Кожен п'ятий католик у Великій Британії не народився у Великій Британії.

"І ми знаємо, що рівень народжуваності у мусульман вищий, ніж у населення в цілому, до того ж вони демонструють набагато більш високий відсоток утримання [усередині релігії]".

За останні 30 років в Ірландії спостерігається значне зниження релігійності, "але в порівнянні з іншими країнами Західної Європи вона, як і раніше, виглядає досить релігійною", говорить Буллівант.

"Новим налаштуванням за замовчуванням тепер стає „відсутність релігійної приналежності", і ті небагато по-справжньому релігійні люди виявляються такими, що пливуть проти течії", — говорить учений.

"Через 20 або 30 років панівні сьогодні церкви будуть набагато менші, але ті, хто залишиться, будуть повністю віддані своїй вірі".

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/world_news/70568/

Следующая новость
Предыдущая новость

Удочка. Купить фидерное удилище, цена на Трофее Куда лучше отправиться отдыхать туром? Сервис бытовых услуг Master911 Особенности игры на сайте казино Колумбус Правильный подход к инвестициям

Публикации