МОЗ призупинило реєстрацію знахарів і цілителів, плануючи відмовитися від видачі їм ліцензій

11.01.2018 21:44 6

МОЗ призупинило реєстрацію знахарів і цілителів, плануючи відмовитися від видачі їм ліцензій

Про ініціативу повідомили в прес-службі МОЗ. Зараз в міністерстві тимчасово відмовилися від реєстрації цілителів, хоча і не стали зупиняти дію вже виданих ліцензій.
"Поняття народної медицини в законодавстві ґрунтуються на "досвіді багатьох поколінь людей і усталених народних традиціях", – говорять в прес-службі МОЗ.
Але, зазначають в прес-службі, по-перше, в законодавстві не передбачені критерії підтвердження досвіду поколінь. Це можуть зробити тільки етнологи або культурологи, яких в штаті міністерства немає. По-друге, народні методи не входять до арсеналу сучасної доказової медицини, і їх безпека і ефективність ніколи не перевірялася в умовах наукових експериментів.
МОЗ пропонує прирівняти діяльність цілителів або до релігійних послуг, або до сфери розваг. Проект закону «Про внесення змін до деяких законів України», який оприлюднено 2 січня 2018 р., пробуде на обговоренні до 4 лютого, і, якщо його схвалять, він попрямує на голосування до Ради.
Нагадаємо, ліцензувати знахарів в Україні почали ще 2001 року, проте штрафи за роботу без спецдозволів з'явилися тільки 2013-го. Зараз за лікування без документів цілителя доведеться заплатити 2250 грн. Сама ліцензія видавалася на п'ять років, коштувала вона 3723 грн. 2001 року таких дозволів було видано 440, але вже до 2013 року цифра зменшилася – 250 "ліцензіатів". А торік міністерство видало всього 30 дозволів.
Експерти і лікарі вважають ідею позитивною, оскільки серед знахарів часто трапляються аферисти, їх методи – дуже сумнівні, а нести відповідальність за їх роботу ніхто не хоче.
Юрист Іван Ліберман вважає, що в разі відмови МОЗ знахарі можуть звертатись або до Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, або до Міністерства культури. У свою чергу, член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я, сімейний лікар Євген Гончар додає: гарантувати ефективність і безпеку методів лікування і діагностики народних лікарів не можна. Гончар нагадує , що в деяких вузах є спеціальність "Народна і нетрадиційна медицина". Але її, за словами лікаря, планують теж скасувати.

Фото yurfact.com.ua


Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Онлайн-обучение на музыкальных инструментах Онлайн ставки на футбол Доступные ритуальные услуги в Николаев Сыграйте в бесплатные игровые аппараты на сайте онлайн казино klub-Vulcan-24 Особенности конкурсов прогнозистов, проводимых платформой Ставка ТВ

Публикации