Митці у Годовиці «рятували» напівзруйнований храм, де творив Йоган Георг Пінзель

28.08.2019 13:51 0

Митці у Годовиці «рятували» напівзруйнований храм, де творив Йоган Георг Пінзель

У День Незалежності, 24 серпня, у Годовиці, що біля Львова, відбувся проект «Пінзель. Ukrainian Live». Захід організували задля привернення уваги до порятунку храму, де творив Йоган Георг Пінзель. Зараз храм перебуває в аварійному стані: без даху, склепінь, руйнується під дощем, снігом та вітром, і заростає травою. Про це інформує «Твоє місто».

У межах проекту відбувся виступ Ukrainian Festival Orchestra (UFO). Диригував Іван Остапович, директор оркестру – Тарас Демко. У виконанні UFO прозвучала світова прем’єра Другої симфонії Павла Сениці, похована в архівах понад сто років. Разом з оркестром київський піаніст Сергій Ковальов зіграв Фортепіанний концерт Фа дієз мінор Станіслава Людкевича, а соліст Львівського органного залу Дмитро Микитин виконав Концерт для фортепіано з оркестром Романа Сімовича. Скрипаль зі США Орест Смовж виконав поему-концерт Євгена Станковича для скрипки з оркестром. Також прозвучав фрагменти з балету іншого львівського класика Анатолія Кос-Анатольського «Хустка Довбуша».

Також відбулися безкоштовні заходи: виставка картин «Натхненні Пінзелем», мистецький лекторій і нетворкінг, арт-пікнік тощо.

Довідка:

Колишній храм Усіх Святих у Годовиці – пам’ятка архітектури XVIII століття стилю бароко. Його будівництво тривало сім років (1751-1758), а робота над внутрішнім та зовнішнім декором продовжувалася ще у 1760-х роках. Це перша і найдосконаліша робота архітектора Бернарда Меретина. Розписом інтер’єрів займався відомий художник Алєксандер Роліньський, автором різьбленого декору є геніальний скульптор Йоган Георг Пінзель.

У 1974 році у храмі сталася пожежа: вигорів та невдовзі завалився весь дах. На сьогодні стан храму – критичний, тож проєктом хочуть привернути до нього увагу, аби врятувати.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/inheritance/76983/

Следующая новость
Предыдущая новость

Столичный мини-отель SkyHome будет рад видеть вас по приезду в Киев! Узнайте как купить двухкомнатную квартиру в Твери Что нужно для правильного выбора казино? Игумен УПЦ примет участие в вечере смеха Место, где создаются иконы

Публикации