Митрополит Павел (Лебідь) звинуватив Константинополь у розколі християнства на православ'я і католицизм

18.11.2018 22:29 6

Митрополит Павел (Лебідь) звинуватив Константинополь у розколі християнства на православ'я і католицизм

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь) заявив, що у православному світі найважливішою Церквою є Єрусалимська, а не Константинольська, яка цей титул собі присвоїла незаконно.

Про це він розповів у внтерв’ю Сегодня, повідомляє РІСУ.

«Я вважаю, що головна Церква – Єрусалимська. Там Христос народився, там відбулося спасіння кожного християнина, а не в Стамбулі. Стамбул сам собі присвоїв що зміг, а за божим попущенням все ж втрачено – назва, зруйновано церковна громада», - зазначив єрарх.

Намісник лаври зауважив, що конфлікти між Церквами доволі буденне явище. Він також назвав основного винуватця розколу 1054 року.

«Так, такі конфлікти не нові. Деякі не вилікувалися й донині. Вірменську та Коптську церкву не прийняли на Вселенські Собори. Так триває понад 1500 років! З вини Константинополя 1054 року стався поділ християнства на східне і західне, на православ'я і католицизм. Не могли поділити, хто перший, хто другий. Але подивіться, в діяннях апостолів про Рим говорять, і нічого немає про Константинополь. Історично перший – Рим, а не Стамбул», - підкреслив владика Павел.

Митрополит відкрив очі українцям й на інші сторінки непростої історії. Зокрема російської.

«Зараз кажуть, що з політичних мотивів отримала автокефалію Росія. Але це ж зробили греки! Цей вибір був зроблений Константинопольською Церквою, з огляду на політичну ситуацію в роздробленій Русі. І в папері 1686 року присутнє слово "іпокеймене" (підпорядкування), що означало повну владу Москви над Київською митрополією. І нічого не сказано про тимчасові дії цієї грамоти або ж право повернути назад Київську митрополію». – додав він.

У розриві євхаристійного єднання намісник лаври зумів знайти і світлі моменти.

«Що таке розрив євхаристійного спілкування? Це найстрашніше. Ми не можемо у них причащатися і їх не допустимо до себе. Сьогодні більшість переживає не про те, що спілкування розірвалося, а про те, що не зможуть їздити на Афон. Будь ласка, їдьте, моліться, але не причащайтеся. Молитви у нас ніхто не забирає. З іншого боку, добре, що наші багаті люди (бідні на Афон регулярно їздити не можуть) нарешті побачать жебраків у своїй країні і святині свого народу. Києво-Печерська лавра, Почаївська, Святогірська нічим не гірше грецьких монастирів», - підсумував митрополит УПЦ МП Павел (Лебідь).

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/73554/

Следующая новость
Предыдущая новость

Лазерные станки для любых целей Исламский культурный центр открыл в Харькове свою гимназию Какие игроки есть в покере? Столичный мини-отель SkyHome будет рад видеть вас по приезду в Киев! Американский сорт кофе Magnum: для истинных ценителей

Публикации