Митрополит Епіфаній: ПЦУ ніколи не повернеться до старої моделі управління, як того вимагає Філарет

16.05.2019 11:43 0

Митрополит Епіфаній: ПЦУ ніколи не повернеться до старої моделі управління, як того вимагає Філарет

Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній в інтерв'ю ВВС News Україна відповів на обвинувачення почесного патріарха Філарета та спрогнозував, чим завершиться це протистояння.

Митрополит Епіфаній наголосив, що 65 архиєреїв ПЦУ практично єдині в думці, що Православна Церква України має бути у єдності та надалі утверджувати свій автокефальний статус, щоб отримати визнання з боку інших православних Церков світу, тому останні заяви владики Філарета не можуть створити розкол у Церекві.

«Хоч і є заява певного єрарха, але це не відгукується в серцях інших наших співбратів архиєреїв, які хочуть єдності і бажають надалі спільно розбудовувати єдину визнану помісну православну Церкву... Ми цінуємо, ми поважаємо всі добрі справи почесного патріарха Філарета, але ті хибні думки, які руйнують, ми підтримувати не будемо», - акцентував очільник ПЦУ.

За його словами, у майбутньому, коли в переважній більшості православні українці об'єднаються в єдиній помісній Православній Церкві, тоді й будуть просити про патріархат: «Ми не ставимо це питання в основі, бо ми бачимо, що це питання швидше руйнує єдність, а не об'єднує. Нам ще дуже багато потрібно зробити, щоб нас визнали інші церкви, утвердитись, стати найбільшою Православною Церквою в Україні, і тоді вже говорити про підвищення статусу до Патріархату.

На закиди владики Філарета про несамостійність Митрополита Епіфанія в управлінні ПЦУ, він відповів: «15 грудня на Об'єднавчому Соборі ми заклали іншу модель керівництва Церквою. Я одноосібно, як предстоятель, не маю права змінювати статут, не маю права порушувати канонічний порядок. Бо те, що було прийнято на Помісному Соборі, повинно втілюватись в життя. Ми хочемо бути відкритою, демократичною Церквою, яка керується Синодом, архиєрейським Собором і помісним Собором. В своїх рішеннях я враховую думку архиєреїв та духовенства».

Митрополит Епіфаній також наголосив на тому, що ніхто не має права втручатись у внутрішні справи ПЦУ - ні держава, ні інша помісна православна Церква, навіть Вселенський Патріарх. Однак залишає за собою право звертатися до нього за порадами чи поясненнями певних моментів, що стосуються Томосу чи Статуту Церкви.

Митрополит Епіфаній радо прийме поради Філарета, але не ультиматуми: «Потрібно зрозуміти відмінність між порадами та ультиматумами. Спілкуючись з почесним патріархом Філаретом, я неодноразово йому на цьому наголошував - я готовий прислухатись до його порад. Але я не готовий виконувати певні ультиматуми, бо я законно обраний на Об'єднавчому Соборі Предстоятель». Тиск і вимоги, які ставить перед ним Філарет, Митрополит Епіфаній розцінює, як «приниження Предстоятеля Церкви, бо вони несумісні зі статутом і Томосом».

Предстоятель ПЦУ категорично заявив: «Ми не можемо повертатись до старої системи керування Церквою. У почесного патріарха Філарета бажання повернути стару систему управління, прагнення … все тримати тільки у підкоренні волі однієї особи. А в мене інше бачення - ми повинні керуватись не страхом перед покаранням, а серед нас повинна панувати любов і взаємоповага. Таке моє бачення на розвиток Церкви, бо якщо ми повертатимемось до старого, то це буде порушення Статуту та Томосу, в якому ясно прописані норми управління Церквою. Я був обраний більшістю голосів на Об'єднавчому Соборі й прийняв це як вияв волі Божої, тому я, як Предстоятель, повинен дотримуватись канонічного порядку, Статуту і норм Томосу. Я не маю права порушувати їх, задовольняючи бажання того чи іншого архиєрея нашої Церкви».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/ocu/75829/

Следующая новость
Предыдущая новость

У Києві готують приз переможцю християнського Літературного конкурсу ім. Джона Буньяна SlotoKing – позитивное казино для выигрышей Аудиосказки для вашего малыша Виконавчий напис нотаріуса — що це, навіщо і кому Где остановиться в Текирове: выбираем отель

Публикации