Митрополит Драбинко підтримав Епіфанія і розкритикував наміри Філарета управляти Церквою

15.05.2019 23:41 6

Митрополит Драбинко підтримав Епіфанія і розкритикував наміри Філарета управляти Церквою

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко заявив, що на Об'єднавчому Соборі 15 грудня 2018 року не було домовленостей про те, що Філарет буде брати участь в управлінні Православною Церквою України після отримання Томосу про автокефалію.

"У своєму зверненні митрополит Філарет посилається на домовленості, які, як він стверджує, гарантували йому участь в управлінні Православною церквою України після отримання Томосу про автокефалію, припускаючи, що митрополит Епіфаній зречеться більшої частини своїх повноважень на користь "почесного патріарха". Проте Об'єднавчий собор, який працював 15 грудня 2018 року, як відомо, не приймав ніяких подібних рішень. Ні митрополит Філарет, ні митрополит Епіфаній, ні президент Петро Порошенко не повідомляли Собору про подібні домовленості", - написав митрополит Олександр в Facebook.

Митрополит додав, що, називаючи митрополита Філарета "почесним патріархом", митрополит Епіфаній та інші єрархи колишнього Київського Патріархату "прагнули таким чином вшанувати свого вчителя і психологічно полегшити для нього відхід від персонального керівництва Церквою", і використання такого титулу не передбачає надання "почесному патріарху" ніяких владних прерогатив.

"Законним главою Православної Церкви України є її канонічно обраний предстоятель - блаженніший митрополит Епіфаній", - зазначив митрополит Олександр.

Він додав, що прагнення Філарета переглянути рішення Об'єднавчого Собору і відновити Київський Патріархат і знову очолити Церкву, може призвести якщо не до відкликання Томосу, то до призупинення його дії до моменту подолання канонічної кризи в Православній Церкві України".

Митрополит Драбинко назвав загрозливими спроби митрополита Філарета переглянути канонічні норми функціонування Церкви, зафіксовані в Томосі:

"Відповідно до положень Томосу, питання діаспори не може вирішуватися Києвом без погодження з Матір'ю-Церквою. Що ж стосується бажання митрополита Філарета розширити інститут постійних членів Синоду з 3-х до 12-ти, то це не що інше, як спроба відмовитися від демократичної грецької моделі церковного управління на користь російської, де долю Церкви вирішує вузьке коло єрархів".

Він просить митрополита Філарета "пояснити наступне": 1) чи вважає він себе єрархом ПЦУ; 2) чи визнає силу рішень Об'єднавчого собору та прийнятого на цьому Соборі статуту Православної церкви України; 3) визнає повноваження обраного на Об'єднавчому соборі Предстоятеля; 4) визнає силу канонічних органів управління ПЦУ.

Водночас митрополит Драбинко запевнив очільника ПЦУ Митрополита Київського і всієї України Епіфанія у своїй беззаперечній канонічній підтримці.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/ocu/75821/

Следующая новость
Предыдущая новость

Экспертная оценка антикварных вещей по фото Ракетка для бадминтона УПЦ предостерегает от новой ереси — культа архимандрита Рафаила (Бараника) Качественные ремкомплекты тормозного суппорта и колодок для Jaguar XF Великолепный каталог продукции для детей и их мам

Публикации