Митрополит Андрей Шептицький має титул – Праведний, триває процес беатифікації

12.01.2019 5:34 3

Митрополит Андрей Шептицький має титул – Праведний, триває процес беатифікації

Папа Франциск видав декрет про геройські чесноти Митрополита Андрея Шептицького, згідно з яким Митрополит Андрей отримав титул – Праведний.

Про це розповів Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у інтерв’ю інтернет-виданню Главком.

Пояснюючи, чому затягнувся процес беатифікації Митрополита Андрея Шептицького, Блаженніший Святослав, відзначив, що Митрополит Андрей – постать, яка вийшла поза рамки свого історичного часу, яка була небезпечною для усіх загарбників, що посягали на територію України. «Зокрема, для російської – царської і сталінської – пропаганди. Так само неоднозначно його оцінює польська історіографія», – додав Предстоятель УГКЦ.

Архиєрей пригадав, що процес беатифікації передбачає кілька етапів.

«З одного боку, потрібно було дати відповідь на всі запитання, які ставить історія: зібрати і вивчити архіви, всі твори Митрополита Андрея, його листи, звернення, душпастирські послання. Потрібно було вивчити усі ті закиди й застереження, які висловлювалися різними сторонами щодо його імені», – повідомив Глава УГКЦ і додав: «Ось тому цей процес був таким тривалим і громіздким. Але його уже завершено. Відбулося спеціальне засідання, на якому Святіший Отець Папа Франциск видав декрет про геройські чесноти Митрополита Андрея Шептицького. Він навіть має тепер інший титул: до декрету називався Слуга Божий, а відтепер – Праведний».

Також Блаженніший Святослав додав, для того, аби він був проголошений Блаженним, зараз досліджується чудо, що відбулося за молитвами і особливою дією заступництва Андрея Шептицького.

Як повідомив Предстоятель УГКЦ, на сьогодні бракує наукового дослідження життя Митрополита Андрея до завершення Першої світової війни. Зокрема періоду його чернецтва, перебування на посадах єпископа Станіславського і Галицького митрополита у Львові.

«Це непроста праця, бо Митрополит Андрей є постаттю світового масштабу. Кожен, хто на науковому рівні починає вивчати його життєпис, бачить, що це море унікальної інформації. Я б навіть сказав, що сьогодні Митрополит Андрей Шептицький залишається «Великим Незнаним» серед українського народу. І наш святий обов’язок – зробити його знаним», – підсумував Глава Церкви.

Довідка:

Андрей Шептицький (29.07.1865 – 01.11.1944) очолив Українську Греко-Католицьку Церкву 1901 року. Митрополит мав декілька наукових ступенів: доктор права, доктор теології, доктор філософії.

Митрополит Шептицький перший із вищих єрархів Греко-Католицької Церкви почав використовувати народну мову у спілкуванні із вірними.

Як Митрополит, двічі відвідав Росію (1907, 1912) та Білорусь. Сприяв розбудові Російської Греко-Католицької Церкви. Створив апостольський вікаріат для вірних греко-католицької церкви у Боснії. У 1907 році добився призначення єпископа для США, а в 1912 році – для українців в Канаді.

У міжвоєнний період Митрополит Шептицький продовжував роботу з розбудови УГКЦ. За його ініціативи було засновано Львівську греко-католицьку академію (1928р.), Богословське наукове товариство.

Під час Другої Світової війни Шептицький ставив питання про об’єднання всіх християн України навколо Київського Патріархату у єдності з Римським престолом.

Митрополит підтримував діяльність наукових культурно-просвітницьких товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар».

Заснував Український національний музей, надавав стипендії молодим українським митцям для здобуття художньої освіти у кращих навчальних закладах Європи.

На сьогодні триває процес беатифікації Митрополита Андрея.

Беатифікація (лат. Beatificatio) – це акт зарахування тієї чи іншої особи до лику блаженних, це своєрідний "нижчий щабель" в процесі підготовки канонізації – безпосереднього зарахування до сонму святих.

16 липня 2015 року Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Анджело Амато, СДБ, префекта Конгрегації у справах святих, під час якої затвердив декрети цього відомства, котрі стосуються визнання героїчні чесноти кандидатів на прославу. Першим у цьому списку є слуга Божий Андрей Шептицький, Львівський митрополит УГКЦ.

Підтвердження геройськості чеснот – це один з етапів процесу, після якого для беатифікації потрібно підтвердження чуда, отриманого за заступництвом кандидата на прославу.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/catholics/ugcc/74241/

Следующая новость
Предыдущая новость

Чернила для принтера: качество по лучшей цене В Радомышле готовится международная межконфессиональная конференция по работе с детьми-аутистами Глава УПЦ КП підтримав ініціативу групи депутатів розпочинати робочий день парламенту з молитви Помощь в изучении английского Сотни видов напольного покрытия от мировых брендов

Публикации