Мистецьке Різдво у Львові

07.01.2019 20:53 0

Мистецьке Різдво у Львові

Марія Цимбаліста

Протягом свят Львів традиційно перетворюється на радісний зимовий фестиваль просто неба – урочисті дзвони міських храмів стають, немовби, тлом для дуже різного святкування і переживання Різдва. Так, заклопотані місцеві мешканці готуються до нього на місцевих ринках, аби гарно відсвяткувати у родинному колі; туристів і молодь притягують заманливі запахи святкових ярмарків, а прогулянки засніженим містом, зазвичай, завершуються посиденьками у затишних кав'ярнях. Місто наповнюється колядою і всі ми радісно вітатимемо один одного із народженням Спасителя.

Поміж цією яскравою і голосною метушнею варто було б встигнути потрапити туди, де протягом свят тихенько й непомітно діється своя містерія Різдва – у мистецьких образах, творчих роздумах, кураторських проектах, які підготували місцеві музеї та галереї.

Відтак, розпочати можна з експозиції Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, що на проспекті Свободи, 20, де варто звернути увагу на унікальну українську ікону «Різдво Христове» середини XVI ст. із села Трушевичі, — в оточенні сцен з життя Марії, а також на пречудовий образ «Поклін трьох царів» середини XVI ст. з Бусовиська та інші не менш цікаві зображення Різдва Христового у середньовічному українському іконописі. Музей працює щодня, крім понеділка.

2.	«Собор Богородиці» середини XVI ст. з Бусовисько, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

У Музеї «Храм Івана Хрестителя», що належить до структури Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, і знаходиться на вулиці Ужгородській, 1 (район Старого Ринку), до 28 лютого триває виставка відомого львівського художника-графіка Євгена Безніска (1937-2015) під назвою «Сакральне», що презентує надзвичайно вдумливі образи-переживання подій із життя Ісуса Христа – розпочинаючи, власне, від Його народження.

3.	«Різдво Христове» Євгена Безніска, Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького

Легендарна Мистецька галерея Дзиґа, що на вулиці Вірменський, відкрилась після перерви кураторським проектом/сакральною інсталяцією Влодка Кауфмана, для якого переосмислення події народження Бога стало нагодою для «Виявлення» природи і сенсу ікони, розшукування сакрального, оголення молитви від слова.

4.	Фото з відкриття сакральної інсталяції «Виявлення» Влодка Кауфмана у Дзизі (28.12.18).  © Rostyslav Pavlyk Photography

Фото з відкриття сакральної інсталяції «Виявлення» Влодка Кауфмана у Дзизі (28.12.18).  © Rostyslav Pavlyk Photography

Для Мистецької галерея Гері Боумена, що на вул. Наливайка, 18, «Різдвяна виставка» стала можливістю засигналізувати потребу Різдва як часу особливого очікування добра і чуда. Адже окрім виставки тут було ініційовано благодійний аукціон «Зроби добро на Різдво – #SaveKosmolinska». Відомі фотографи, живописці, графіки та керамісти діляться своїми роботами, аби допомогти чудовій товаришці та добре знаній мистецтвознавиці Наталці Космолінській перемогти рак.

6.	Михайло Французов. Авторський друк, А-3, 2015-2017 рр. Митці долучаються до благодійного збору коштів на лікування мистецтвознавці #SaveKosmolinska. Роботи знаходяться в мистецькій галереї Гері Боумена, м. Львів, Наливайка 18, тел.: +380958995174

7.	Gary Bowman Gallery / Мистецька галерея Гері Боумена #SaveKosmolinska / Митці долучаються до благодійного збору коштів на лікування мистецтвознавиці Natalja Kosmolinska.

Галерея сучасного сакрального мистецтва Iconart, що на вулиці Вірменській, 26, запрошує на виставку «Світло Різдва», на якій представлені нові роботи художників галереї: Петра Гуменюка, Остапа Лозинського, Уляни Томкевич, Романа Зілінка, Уляни Нищук, Олі Кравченко, Івана Дашка, Олександра Антонюка, Олександра Бриндікова, Оксани Романів-Тріски, Наталі Русецької, Ярослави Ткачук.

8.	Петро Гуменюк. Святий Микола, Галерея сучасного сакрального мистецтва Iconart

Галерея «Зелена канапа» вже дванадцятий рік поспіль збирає під своїм дахом роботи художників зі Львова, Києва та Ужгорода, що спільно творять урочистий зимовий настрій у невеличкому виставковому приміщенні на вулиці Вірменській, 7. Цього разу авторів більше сорока, а помилуватися їх роботами можна лише до 13 січня.

Галерея Меланка-Арт, що на вул. Лесі Українки, 8 запрошує на легку, мов різдвяна казка, виставку живопису на склі Наталі Курій-Максимів під назвою «Покотилась з неба зірка». Схожа не лише за технікою, але й настроєм – виставка ікон на склі Марти Базак «Ангели Різдва» в Палаці Потоцьких Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького (вул. Коперника, 15).

9.	Фото з виставки «Різдвяний калейдоскоп» в «Старих мурах»

Різдвяну прогулянку Львовом музейно-галерейним можна завершити добрим мистецтвом із присмаком кави – разом із традиційним мистецьким проектом ВІД РОМАНА ДО ЙОРДАНА від львівських художників: живописні «Сніги» запрошуємо смакувати у «Світі кави» на площі Катедральній, 6, а сувенірний «Різдвяний калейдоскоп» — в Старих Мурах на Сербській, 5.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/neformat/74216/

Следующая новость
Предыдущая новость

Где лучше купить спецобувь УГКЦ створить у Коломиї комп’ютерний клас для людей похилого віку Инновации в области химической защиты Товариство українців-католиків зі США організувало для дітей з родин учасників АТО і переселенців ІІІ благодійну школу англійської мови Еврейская шакшука на завтрак - это то, что от вас точно не будут ждать ваши близкие

Публикации