Лікар створив міні-копію першої в Україні козацької церкви Петра Калнишевського в Холодному Яру

12.03.2018 18:03 9

Лікар створив міні-копію першої в Україні козацької церкви Петра Калнишевського в Холодному Яру

Виготовляти макети справжніх будівель майстер навчився, спочатку щоб просто радувати дітей і зайняти вільний час улюбленою справою. За освітою Олексій Пірогов – лікар, у його біографії (у часи президентства Віктора Ющенка) було і 5 років на посаді голови Шполянської райдержадміністрації. Першими його макетами були копії церков у Шполі та на Хортиці у Запоріжжі.
Храм святого праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) – православний храм у Холодному Яру, на хуторі Буда Чигиринського району Черкаської області, перший в Україні храм на честь канонізованого Церквою останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського.
2008 року, у 1020-у річницю Хрещення Київської Русі-України Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату благословив приєднати праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) до лику святих. У 2015 році Петра Калнишевського канонізувала і УПЦ (МП).
«Вільне козацтво Холодного Яру», очолюване Олегом Островським, виступило з ініціативою побудови першої в Україні церкви Петра Калнишевського у самому серці Холодного Яру. 14 червня 2009 року митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан з УПЦ КП освятив хрест та місце під побудову храму. А 25 липня 2015 року патріарх Філарет у співслужінні духовенства УПЦ КП з різних куточків України освятив храм на честь святого праведного Петра Багатостраждального Калнишевського УПЦ КП на хуторі Буда.
Окрасою храму є дерев’яний іконостас та ексклюзивні деталі. В одному храмі поєднано дві ідеї – козацтва та Візантії. Біля церкви – символічна могила Калнишевського, в яку висипали землю, набрану на Хортиці, Соловках і Пустовійтівці. Окрім того, поруч з церквою збудованоо копію склепу Петра Калнишевського.
Місце для храму в Холодному Яру – знакове для історії українського козацтва. В часи Запорозької Січі Холодний Яр і Чорний ліс були своєрідним пересильним пунктом «прикордонної зони» на межі земель Запорозького Війська. Після того, як у червні 1709 року війська царя Петра зруйнували Чортомлицьку Січ (за допомогу запорожців гетьману Мазепі), частина січовиків оселилася в Холодному Яру.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Товариство українців-католиків зі США організувало для дітей з родин учасників АТО і переселенців ІІІ благодійну школу англійської мови Стартовал 72-часовой молитвенный марафон Украинского межцерковного совета Советы для любителей видеослотов Купить классный уголок Фотообои в спальню на любой вкус

Публикации