«Любов та відповідальність»: У Львові повели IV Міжрелігійний симпозіум про сімейні цінності

14.10.2019 21:39 0

«Любов та відповідальність»: У Львові повели IV Міжрелігійний симпозіум про сімейні цінності

Днями у Львові в УКУ відбувся IV Міжрелігійний симпозіум «Сімейні цінності в сучасному світі: Любов та відповідальність в епоху постмодерну», організований Інститутом родини та подружнього життя і Центром міжрелігійного та міжконфесійного діалогу «Лібертас». Про громадянські шлюби, дошлюбне співжиття, «кохання», яке не витримує перевірку часом і побутом – про ці та інші виклики говорили під час дискусії представники різних релігій, учасники симпозіуму.

Мета заходу, як повідомляють самі організатори, – не дати готові рішення, а окреслити шлях для подальших досліджень.

Розпочався симпозіум зі спільної молитви та благословення єпископа-помічника Львівської архиєпархії УГКЦ владики Володимира (Груци), а також з вітального слова отця-ректора УКУ Богдана Праха, які наголосили на актуальності та важливості цього заходу.

Родзинкою цьогорічного симпозіуму є зустріч трьох авраамістичних релігій, які діють в Україні: християнства, ісламу та вперше месіанського юдаїзму. Спікерами заходу стали: імам мусульман Львова та Львівської області Мурат Сулейманов; старійшина, заступник головного равина Київської єврейської месіанської общини Андрій Луговський; голова Комісії родини Стрийської єпархії УГКЦ о. ліцензіат Тарас Костик. Модерував захід о. д-р. Юрій Козловський.

Під час першого блоку зустрічі – «Індивідуальна відповідальність» – спікери дискутували на тему «Сім’я – спільнота осіб наділених свобідною волею, що перебувають у діалозі любові», а також шукали відповіді на питання: як співвідносяться свобідна воля людини та родинне життя.

«Сім’я – проєкт Божий», – переконаний о. Тарас Костик, голова Комісії родини Стрийської єпархії УГКЦ. – Сім’я – це «клітина» суспільства, а також «джерело життя», з якого з’являється «море» суспільства».

На його думку, шлюб – це справа «трьох»: жінки, чоловіка та Бога. «Оскільки я працюю в Комісії родини, то з одного боку, я бачу велич Таїнства подружжя і як людина усвідомлено ввійшла в нього та прийняла цю відповідальність. А з іншого боку, я спостерігаю всю проблематику гріховності людей, що максимально виявляється у сім’ї», – підкреслив о. Тарас Костик.

Він додав, що варто, аби держава прислухалася до релігійних спільнот та організацій, зокрема отець згадав про Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій, яка активно працює в цьому напрямі.

На думку спікерів заходу, надзвичайно важливо, аби партнери в подружжі пізнавали одне одного, адже чоловік та жінка в шлюбі є відображенням одне одного.

«Сім’я – це те, що тебе доповнює», – вважає Мурат Сулейманов, імам мусульман Львова та Львівської області. – Ми повинні розуміти, що коли створюємо сім’ю, то мусимо усвідомлювати те, що маємо бути відповідальними. Чому? Адже коли безвідповідальна людина створює сім’ю, то вона починає маніпулювати у своїй сім’ї. Наприклад, чоловік починає манупулювати тим, що він знаходить якісь недоліки в своєї дружини й вказує на цю проблему. Ми знаємо, що коли маніпулюють безвідповідальні люди, то сім’я руйнується».

А в другому блоці симпозіуму – «Суспільна відповідальність» – йшлося про суспільне служіння сімей в Україні ХХІ століття. Кожен із доповідачів ділився власним досвідом і прикладами активної діяльності сімей у своїх громадах.

«Коли ми здобуваємо якийсь фах, то ми закінчуємо школу, згодом інститут і лише потім йдемо на роботу. А скільки років ми вчимося, щоб побудувати сім’ю? Невже сім’я не варта того, щоб взагалі не вчитися бути чоловіком та дружиною? Виходить, що бути батьками й будувати сім’ю – це ніби само собою розуміється», – вважає заступник головного равина Київської єврейської месіанської общини Андрій Луговський.

Спікери переконані, що спільна відповідальність, ціль і рух до мети, а також віра і молитва, сприяють зміцненню подружніх взаємин. Ба більше, такі цінності варто плекати у своїх дітей, щоб вони навчилися і змогли побудувати свою щасливу та міцну сім’ю.

«Коли організовуємо подібні заходи, то ми ставимо собі за мету поглянути на інститут родини та подружнього життя з перспективи інших релігій, а також віднайти саме те, що нас об'єднує та цінувати наші відмінності», – зауважив координатор Симпозіуму Назарій Петрів.

Нагадаємо, що вперше Міжрелігійний Симпозіум відбувся у 2016 році, відтоді його організовують щороку. У ньому брали участь представники християнських спільнот, ісламу, юдаїзму, буддизму.

Учасники симпозіуму

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/77442/

Следующая новость
Предыдущая новость

Элитная косметика 3lab Качественные свечи зажигания по выгодной стоимости «Несмотря на коварства, создаваемые врагами», на «православном байк-шоу» в Севастополе покажут книги «о связи Чечни с Матерью Россией» Луцьке Хрестовоздвиженське братство відродили на Волині Почему все чаще используют LED экраны в освещении церковной жизни

Публикации