Львів влітку 2019 року стане центром активного парафіяльного життя Європи

12.03.2018 11:05 21

Львів влітку 2019 року стане центром активного парафіяльного життя Європи

Лілія КОВАЛИК-ВАСЮТА

Львів прийматиме 30-й, ювілейний, Колоквіум європейських парафій (СЕР), що об’єднує священиків і мирян, які хотіли б надати більш динамічного життя своїм парафіям.

Три дні поспіль – 9-11 березня – у Львові, у центрі Архистратига Михаїла, відбувалися засідання Президії CEP та оргкомітету від України, на яких визначено дату, тему, гасло та дорослу і молодіжну програми Колоквіуму в Україні.

Отож, ювілейний СЕP відбуватиметься з 27 липня по 1 серпня 2019 року у Львові.

Його гасло: «Чи можуть відмінності нас об’єднати?»

Головна тема: «Хто допомагає нам бути християнами у сучасній Європі.

Визначені підтеми для обговорення:

1. Папа Франциск та Його бачення сучасної Церкви;

2. Притча про блудного сина (одна з найвідоміших притч, яка міститься в Євангелії від Луки 15:11-32 Нового Завіту. Сюжет цієї притчі у символічній формі ілюструє взаємовідносини між людиною та Богом);

3. Гідність кожної людини.

Нарада1.jpg

Рішення про гасло, головну тему і підтеми СЕP на 2019 рік прийняла Президія Колоквіуму за участю Президента цієї організації о. Антоніо Касара (Мальта), єпископа РКЦ Мартіна Гачера (Щвейцарія), представниці БФ "Реновабіс", відповідальної за учасників зі східної Європи на СЕР Маргарет Майєр (Німеччина) та ін. і українського оргкомітету.

Гасло і тема повинні ще пройти затвердження експертів CEP і після цього розпочнеться кропітка праця з підготовки цього велелюдного саміту у Львові. Очікується на приїзд 150-ти учасників СЕР з різних країн Європи.

CEP_Львів.jpg

Коментуючи вибір України місцем проведення європейського релігійного саміту у 2019 році, Президент CEP о. Антоніо Касар наголосив: «До цього часу Колоквіуми Європейських парафій відбувався лише у країнах західної Європи. Після падіння комуністичної системи настала можливість і для країн східної Європи, в тому числі і для католиків східного обряду з України, брати участь у такому релігійному саміті. Життя у східній Європі дуже відрізняється від того, що ми маємо у західній Європі, відрізняється воно і в релігійному плані, тому нам надважливо ознайомитися не лише з релігійним життям українських парафій, але й побачити стиль вашого буття, вашу культуру, традиції, звичаї. Нам важливо почерпнути від вас те, чого немає у нас і поділитися з вами тим, що маємо ми».

CEP-2w.gif

Слід додати, що у рамках проведення СЕР у Львові вечорами відбуватимуться так звані «Свята нації», де групи з різних країн зможуть представити свої «національні родзинки».

Український оргкомітет зараз розробляє програму представлення України на такому «Святі нації».

О. Антоніо Кесар також розповів, чому для проведення Колоквіуму Європейських парафій в Україні обране саме гасло: «Чи може відмінність нас об’єднати?»:

Антоніо-w.jpg

«Європа сьогодні є дуже секуляризованою і різноманітною. Європейці опинилися перед проблемою, як віра може об’єднати нас, як ми можемо бути єдиними у Тілі Христовім. В Україні та відмінність особливо помітна, тому дуже актуально провести у вас зустріч саме під таким гаслом і прийти до спільного рішення, як ми, такі різні, можемо об’єднатися у Христі».

Як правило, робота Колоквіуму полягає не лише у представленні доповідей на задану тематику та дискусій, як це все втілити у життя, а також в ознайомленні учасників конгресу з культурою та визначними місцями міста його проведення. Отож, український оргкомітет планує організувати візити учасників Колоквіуму до 10-ти найуспішніших парафій УГКЦ у Львові, відвідини монастирів в Уневі та Крехові, міста Жовкви, відомого своєю сакральною та історичною архітектурою.

Прийнято рішення, що робочі засідання СЕР проходитимуть у конференц-залі Львівської духовної семінарії Святого Духа (УГКЦ).

Семінаріяя1.gif

Український оргкомітет СЕР має півтора року на організацію цього непересічного релігійно-суспільного заходу у західній столиці України.

Додамо,Рух християнських парафій під назвою (СЕР) – Колоквіум європейських парафій – започатковано 1961 року. Кожні два роки представники католиків різних країн Європи збираються на конгрес, у якому беруть участь священики, богослови, експерти і активні миряни, щоб обговорити питання: як бути добрими християнами в сучасному світі, як передати віру наступним поколінням, як шукати нові форми євангелізації? Цей рух розпочався в РКЦ, останніми десятиліттями до нього долучилися і греко-католики України, Румунії Угорщини. Зараз в ньому представлені 35 країн.

Із 2005 року у форумах CEP від УГКЦ бере участь делегація Фонду святого Володимира зі Львова. Саме цей Фонд на чолі з Ігорем Матушевським та Лесею Крип’якевич взяв на себе відповідальність разом з Президією Колоквіуму європейських парафій стати співорганізатором CEP у Львові в 2019 році.

Фонд-1.gif

«Український оргкомітет СЕР планує зробити все, щоб така релігійна зустріч європейського масштабу у Львові стала не лише успішним релігійно-суспільним заходом, але й внесла нові акценти у вже традиційні зустрічі Колоквіуму. Вже отримано благословення на проведення СЕР у Львові від митрополита УГКЦ Ігоря (Возьняка)», - розповідає Ігор Матушевський.

Уляна.jpgОчолює оргкомітет СЕР від України Уляна Щурко: «Фонд святого Володимира вже багато років є учасником цих зустрічей, і щоразу ми переконувалися, що Україна має що показати Європі, навіть дечого навчити. Бо там, де в Європі занепад, у нас розквіт. Хочемо показати, що таке Україна, що таке УГКЦ, представити нас, мирян, як повноцінних учасників Церкви. Ми хочемо показати європейцям активність, життя, молодь у Церкві. Хочемо показати, що УГКЦ жива, молода, і не тільки нам корисно з ними (європейцями) працювати, а й їм із нами. Це дасть можливість нам не лише обмінятися досвідом найкращих практик та активного життя парафії в різних країнах, але передусім дасть змогу «підживити» релігійність Європи, яка зараз переживає не найкращі часи, розкрити автентичність, красу і глибину нашої церковної традиції та віри, дати друге дихання християнству Європи».

«Очікуємо, що завдяки проведенню такої зустрічі у Львові, ми станемо кращими християнами. Час підготовки стимулюватиме наші парафії бути активнішими, ставати спільнотами. Щоб і священик, і миряни несли разом відповідальність за живу парафію. У 2019-му ми маємо показати життєздатність нашої Церкви. Тому обговорення теми «Хто допомагає нам бути християнином у сучасній Європі», - дуже своєчасне і актуальне”, – говорить о. Михайло Димид, член оргкомітету СЕР від України.

Засідання.gif

Колоквіум Європейських парафій має і молодіжний вимір. Зустріч-2019 в Україні не буде винятком. У Львів прибуде активна парафіяльна молодь з Європи. Тому молодіжний комітет СЕР, який очолює о. Брайн з Мальти, обговорив програму СЕР у Львові-2019 для молоді. Відповідальною за молодіжну програму від України є Ірина Бутинець.

Оргкомвітет-CEPw.jpg

«Такі зустрічі зближують християнську молодь з різних країн, бо, як виявилося, усіх хвилює одне питання: Церква повинна бути більш відкритою до молоді, розуміти її. У Церкві молодь повинна відчувати себе потрібною. Сподіваємося, що молодіжна програма, яку ми пропонуємо, а це нові зустрічі, дискусії, музичні вечори, буде насиченою та цікавою для молоді СЕР», - говорить Ірина.

Учасники молодіжної програми матимуть свої заходи в основному в приміщенні Центру Митрополита Шептицького Українського католицького університету.

центр-Шептицоьккго.gif

Завершилися наради оргкомітету і президії СЕР спільною Літургією українською, німецькою та англійською мовами у храмі Климентія Шептицького у Львові.

Отож, гасло і тема СЕР у Львові-2019 визначені. Доросла і молодіжна програми затверджені. Залишається лише все зреалізувати на найвищому рівні. Саме цим і займатиметься український оргкомітет впродовж підготовки до цього велелюдного європейського релігійного саміту влітку 2019 року.

Світлини Марка-Богдана Калиняка

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/exclusive/reportage/70385/

Следующая новость
Предыдущая новость

Тонировка окон в Киеве В Херсоне при участии властей открыли мемориал рабби Гилеля из Парича В Радомышле готовится международная межконфессиональная конференция по работе с детьми-аутистами Детская комната для двоих детей: фото и варианты планировки Эффективное лечение алкогольной и наркотической зависимости

Публикации