Луцьке Хрестовоздвиженське братство відродили на Волині

26.07.2017 15:08 24

Луцьке Хрестовоздвиженське братство відродили на Волині

Саме так називатиметься громадська організація, що невдовзі постане замість Волинського крайового братства Святого апостола Андрія Первозваного, яке діє з 1990 року. З 1997-го його очолював Андрій Бондарчук; засновники нової інституції теж обрали цього відомого діяча своїм головою, заступником – Аскольда Пекарського. Серед дванадцяти засновників Братства, окрім членів попереднього, – ченці новоствореного Луцького Хрестовоздвиженського братського чоловічого монастиря: намісник ієромонах Никодим (Смілий) та ієродиякон Єфрем (Збирун) з УПЦ КП.
Учасники зібрання розглянули проект статуту Братства й затвердили його. У документі, зокрема, зазначено, що своїм небесним покровителем братчики й надалі мають апостола Андрія, хоча тепер це не відображається в назві.
Причиною створення нової юридичної особи, за словами Андрія Бондарчука, є те, що Братство, яке з перервами діяло в XVIІ–XX століттях у Луцьку, було саме міським, хоча значення його роботи виходило далеко за межі міста. Відроджене після атеїстичних часів як крайове (обласне), воно мало осередки в кількох райцентрах, однак їхня робота згорнулась. Тому постала потреба повернутися до історичної назви та зосередити роботу на «Богом спасаємому граді Лучеську», хоча членами Братства можуть бути – і є – мешканці й інших місцевостей. Нова реєстрація дасть змогу зберегти й примножити актив та позбутися тих, хто числився формально.
На зборах порушено перед державною владою питання ремонту приміщення Братства – пам’ятки архітектури національного значення (кошти на ремонт фасаду вже виділено). Ішлося й про заходи щодо 400-ліття Братства, що буде відзначатися цього року. Так, Національний банк уже випустив до цієї дати п’ятигривневу колекційну монету, очікують виготовлення марки й конверта з цієї нагоди.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Священики УПЦ спільно з волонтерами забезпечили п’ять підрозділів ЗСУ ліками Изготовление памятников из гранита в Запорожье Очередные попытки правительства Швейцарии взяться за игорный онлайн бизнес Как влияет COVID-19 на курильщиков. Исследование учёных Захоплююче казіно Джокер чекає на вас

Публикации