Лише Константинополь має це право, - у ПЦУ прокоментували московську ініціативу Патріарха Феофіла ІІІ.

22.11.2019 14:19 0

Лише Константинополь має це право, - у ПЦУ прокоментували московську ініціативу Патріарха Феофіла ІІІ.

У ПЦУ вважають, що Єрусалимський Патріарх Феофіл ІІІ не має повноважень скликати Всеправославні наради, оскільки це входить до компетенції Вселенського Патріархату.

Про це у себе на Фейсбуці написав речник ПЦУ архиєпископ Євстратій (Зоря).

«Щодо московської ініціативи Блаженнійшого Єрусалимського Патріарха Феофіла ІІІ

1. Лише Вселенський Патріарх, і ніхто інший, має право скликати Всеправославні наради та Синакси (зібрання) Предстоятелів, зазначив єрарх.

2. Місце і час оголошення ініціативи (у Москві після зустрічі з Путіним та вручення російської премії) не дозволяють визнати її самостійною дією. Всім очевидно, що причина ініціативи - бажання Російського патріарха. В такий спосіб він намагається призупинити процес визнання автокефалії ПЦУ та посилити суперечності між тими Церквами, які мають спілкування з ПЦУ, і тими, які його ще не мають. Отже для Московського патріарха йдеться не про єдність Православ‘я, а про посилення спровокованого ним розділення.

Те, що ініціатива насправді є московською, засвідчується миттєвою позитивною реакцією з боку офіційних представників РПЦ В. Лєгойди та прот. Ніколая Балашова.

3. Від 2013 року Патріархати Антиохійський та Єрусалимський перебувають у суперечці через питання юрисдикції в Катарі. У 2015 р. Синод Антиохійського Патріархату оголосив про повний розрив євхаристійного спілкування з Єрусалимським Патріархатом. Дотепер це питання ніяк не врегульоване і ніякого поступу в цьому напрямку не було помічено. Чи здатна буде Москва запропонувати обом Патріархатам такий варіант рішення, від якого вони не зможуть відмовитися? Дуже сумнівно, адже для них обох йдеться про принципове питання.

Нагадаємо, учора, 21 листопада, у Москві під час церемонії нагородження Фонду єдності православних народів Патріарх Єрусалимський Феофіл III висловив готовність надати у розпорядження Предстоятелів Православних Церков резиденцію Патріархату в Йорданському Хашимітському Королівстві для діалогу про збереження православної єдності.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/77891/

Следующая новость
Предыдущая новость

Качественная косметика Faberlic со скидками в Беларуси Тест ДНК по отцовской линии Заказать вскрытие замка в Киеве Переезды и перевозка мебели Вулкан казино — развлечения для каждого

Публикации