КСУ не оскаржуватиме звернення Верховної Ради до Патріарха Варфоломія про надання автокефалії

15.03.2019 2:11 6

КСУ не оскаржуватиме звернення Верховної Ради до Патріарха Варфоломія про надання автокефалії

На сайті Конституційно Суду України оприлюднено Ухвалу Великої палати КС від 7 березня 2019 року, в якій суд відмовляє 47 депутатам ВРУ у відкритті конституційного провадження щодо Постанови ВРУ з проханням до Вселенського Патріарха надати Україні Томос про автокефалію. Про це інформує Сerkvarium.

Суд зазначив, що оцінювати подібні документи з точки зору конституційності не входить в його компетенцію, оскільки Постанова ВРУ від 19.04.2-018 р. № 2410-VIII засвідчує політичну позицію парламенту, підтримуючи звернення Президента України до Вселенського Патріарха з проханням надати Православній церкві України Томос про автокефалію.

Пояснюючи народним депутатам-антиавтокефалістам межі своїх повноважень, Конституційний суд нагадує, що він може оцінювати лише питання, які мають не політичний, а правовий характер.

Нагадаємо, що у грудні 2018 року 47 народних депутатів ВРУ, в основному представники «Опозиційного блоку» (у тому числі Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Вадим Новінський) звернулись до КСУ з вимогою визнати неконституційною Постанову ВРУ, в якій підтримано звернення Президента України щодо надання автокефалії. Серед претензій до парламентської більшості були «втручання держави у церковні справи», «порушення конституційних прав і свобод громадян, у тому числі право на свободу віросповідання» тощо.

Але існує ще три позовні заяви, що надійшли до Верховного суду України, які пов’язані з опротестуванням дій державних органів у процесі набуття автокефалії: позовна заява від Релігійної організації "Релігійна громада Української Православної Церкви при храмі на ім'я Святителя Миколая Бердянської Єпархії міста Бердянська Запорізької області" до Верховної Ради України, в якій позивач просить визнати протиправною та скасувати постанову Верховної Ради України № 241-VIII від 19.04.2018 "Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні"; позовна заява Городницького Свято-Георгіївського чоловічого ставропігійного монастиря до Верховної Ради України про визнання протиправною та скасування постанови ВРУ; позовна заява Єпископа Макарівського Вікарія Київської Митрополії Намісника Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці міста Києва Української Православної Церкви до Верховної Ради України про визнання протиправною та скасування постанови.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/legislation/75061/

Следующая новость
Предыдущая новость

Лучшие и новые автоматы в казино Вулкан На аукціоні продають церкву УПЦ Помощь адвоката в оспаривании отцовства Неодимовый магнит для экономии семейного бюджета Лучшие подарки для близких

Публикации