Константинопольський митрополит: "Вирішення українського питання є першочерговим"

11.09.2018 16:14 6

Константинопольський митрополит:

В інтерв'ю газеті “Етнос тіс Кіріакіс” (Έθνος της Κυριακής) за 9 вересня 2018 року (с. 66-67) митрополит Емануїл нагадав: "Як відомо, для Вселенського Патріарха Київ ніколи не переставав бути поза Його турботою й опікою. Навіть після надання права рукопокладати Київських митрополитів, що перейшло до Патріарха Московського після відомого Патріаршого Акту Дионісія IV у 1686 році, Вселенський Патріарх зберігає право поминатися першим, перед Патріархом Московським, Митрополитом Київським. Така посилання на Божественній Літургії кожен раз утверджує залежність Митрополита Київського від Вселенського Патріарха, якого він вважає своїм екзархом. Навіть коли через різні історичні труднощі та політичну обстановку спілкування не було завжди легким, це не означає, що це питання [України] перестало переймати Вселенського Патріарха. Саме з цієї причини, питання України згадується і в Патріаршому Томосі про Автокефалію Церкви Польщі у 1924 році".
Говорячи про бесіду патріархів, владика Емануїл сказав: "Вселенський Патріарх оголосив про своє рішення щодо автокефалії в Україні, яка з одного боку, вказує на її зв’язок із Вселенською Патріархією, з іншого, це процес, що передбачає застосування тонкого уміння – мудрості й розсудливості, які саме й вирізняють Вселенський Престол. Я хотів би нагадати, що Мати-Церква не є вибірковою у наданні автокефалії і її бажанням є відшукати найкраще можливе розв’язання тривалої церковної проблеми автокефалії на благо всього православного українського народу".
Митрополит Емануїл назвав Вселенський Патріархат "координаційним центром Вселенського Православ’я", який "сприяє вирішенню проблем, а не порушує стосунків між братніми Православними Церквами", "не погрожує та не перебуває під загрозою", "піклується про припинення суперечок та подолання розколів і в жодному разі не бажає появі нових".
Ієрарх підкреслив, що процес надання автокефалії це виняткове право Вселенського патріарха, що має на меті відповідальність впорядковувати речі згідно з церковним і правовим порядком. "Що ж стосується розвитку та успіху подій в Україні, ми це побачимо в ході їх розвитку. Однак, Вселенська Патріархія не бажає відкладати вирішення українського питання на другий план, як було сказано Його Святістю на Архієрейському Соборі Вселенського Престолу – це питання є першочерговим... Вселенський Патріархат бажає знайти вирішення болючому українському питанню та загоїти нарешті тривалий розкол. Саме тому він продовжить рухатися поступовими й виваженими кроками, покладаючись на план вирішення цього питання та надання автокефалії", - зазначив Емануїл.
Щодо загроз з боку РПЦ розірвати стосунки з Константинополем у разі оголошення в Україні автокефалії, митрополит Емануїл відповів: "Як людина і як православний християнин, я надаю перевагу залишатися оптимістом і вірю, що в Церкві все відбувається та здійснюється по Благодаті Святого Духа. Церква не є міжнаціональним організмом, який діє в політичних чи геополітичних інтересах. Бог веде та спрямовує Предстоятелів Святих Православних Церков і, я переконаний, Він не залишить Свою Церкву, щоби вона знову не потрапила в нові труднощі".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Как подготовиться к печати бейджей на мероприятие? ВулканБет казино — что может предложить лидер рынка? Утепление фасадов по доступным ценам и качественно Оригинальные швейцарские часы от проверенных брендов Цифровая полиграфия в Киеве: где заказать качественные услуги

Публикации