Коли в УПЦ (МП) кажуть, що вони за єдину Церкву, вони брешуть, - Патріарх Філарет

03.06.2018 16:12 12

Коли в УПЦ (МП) кажуть, що вони за єдину Церкву, вони брешуть, - Патріарх Філарет

Україна існуватиме як держава лише у разі, якщо матиме власну незалежну Церкву, яка не підпорядковувалася б Росії.

Таку думку висловив Патріарх УПЦ КП Філарет 2 червня під час дискусії з нагоди виходу книжки В’ячеслава Кириленка «Три розмови про Україну» у рамках міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал», повідомляють Волинські новини.

Предстоятель Київського Патріархату зазначив, що без Церкви не може існувати ніяка держава. Варто поглянути на те, як утворилися балканські держави – Греція, Румунія. Болгарія та Сербія. В основі їхньої державності завжди була духовність. Без такої ідеології держави, з його слів, не існує.

Тому для того, щоб Україна залишалася державою, треба, щоб у державі була незалежна Церква. Росія це добре розуміє, тому зробила все можливе, щоб лишити Церкву під своїм.

За словами першоєрарха, тепер усі бачать, що в Україні буде одна православна Церква. Тому зараз триває шалена боротьба за те, аби не допустити, щоб Вселенський Патріарх Варфоломій надав Томос на автокефалію Української Церкви. Зараз в багатьох українських церквах агітують не підтримувати Вселенського Патріарха, ініціювали збір підписів серед вірян Московського Патріархату щодо відмови від автокефальної Церкви. Таким чином, з одного боку, говорять про те, що православ’я має бути єдиним а з іншого кажуть «не треба нам незалежну церкву».

«Коли говорять, що вони за єдину Церкву, вони брешуть. Так, за єдину, але в підпорядкуванні Москви. Нам така єдина Церква не потрібна. Нам потрібна така єдина Церква, яка буде незалежною, але служитиме не російському народу, а українському», - резюмував Патріарх.

З його слів, саме про це він вів розмову з В’ячеславом Кириленком. Книга вийде друком наприкінці місяця. До неї увійшли розмови віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань В’ячеслава Кириленка з патріархом, письменником Василем Шклярем та журналістом Миколою Вереснем.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/71341/

Следующая новость
Предыдущая новость

Доставка цветов курьеров в Химки: красивые букеты по лучшим ценам Обсидиановый образок Вера, Надежда и Любовь Легкие победы для всех решительных участников Спільний проект УПЦ КП і ресторану "Остання Барикада" — 7 тисяч порцій їжі знедоленим Качественные запчасти на мотоблок по доступной цене

Публикации