Калуські краєзнавці віднайшли ще два унікальні дзвони

25.06.2018 15:03 21

Калуські краєзнавці віднайшли ще два унікальні дзвони

Краєзнавці Олександр Коваль та Василь Фіцак планують створити каталог віднайдених старовинних дзвонів відомих ливарників. Така інформація, на їх думку, буде корисною для науковців та істориків.

«Цими вихідними ми з колегою Василем Фіцаком їздили у села Калуського району, які називають у народі «бандерівським краєм», бо вони проходять повз Чорний ліс. Сподівалися віднайти справді унікальні дзвони – і не помилилися», – розповідає краєзнавець Олександр Коваль.

За його словами, загалом виявили п'ятнадцять дзвонів. Є серед них сучасні, є давні (з Нового Роздолу), і найголовніші – з ливарні Фельчинських. Два з них надзвичайно унікальні. Один перебуває у селі Яворівка – дуже красивий і колоритний. Інший, найцікавіший, – у селі Завій у православній церкві.

дзвони-2.jpg

«Виготовлений був цей дзвін у Німеччині зі сталі, а не так, як зазвичай дзвони – з латуні чи бронзи. Вилили його для костелу в одному з прибалтійських міст. Це дуже якісний дзвін. За радянських часів жителі Завою поїхали туди і придбали його. Вага дзвону становить понад 700 кілограм, а діаметр – один метр десять сантиметрів», –говорить краєзнавець.

дзвони-нім.jpg

Як розповідає Олександр, ця поїздка була надзвичайно результативною. Краєзнавцям, які вже побували майже у всіх селах Калуського району, залишилося лише дослідити села у північній його частині. Коли завершать об’їзд, то візьмуться до каталогу.

Як повідомляла РІСУ, калуські краєзнавці тиждень тому знайшли унікальні дзвони роботи всесвітньовідомих майстрів.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/71604/

Следующая новость
Предыдущая новость

Товариство українців-католиків зі США організувало для дітей з родин учасників АТО і переселенців ІІІ благодійну школу англійської мови Как выбрать межкомнатные двери, включая модели скрытого монтажа Солнцезащитные очки для будущего лета Столешница из натурального камня Термосы разных видов

Публикации