З’явилася альтернативна версія про зламані пальці священника УПЦ МП

09.06.2019 21:39 0

З’явилася альтернативна версія про зламані пальці священника УПЦ МП

У селі Грабове Шацького району на Волині 2 червня виник конфлікт між вірянами УПЦ МП та ПЦУ, у результаті якого постраждав священнослужитель Московського Патріархату о. Димитрій Ковальчук.

За версією Інформаціно-просвітницького відділу УПЦ МП, тілесні ушкодженя священнослужителю наніс неврівноважений прихильник «ПЦУ», депутат сільської ради та людина досить похилого віку. А конфлікт у селі виник через те, що у канонічної громади нібито захотіли відібрати церкву «так звані активісти новоствореної структури».

Трошки інше трактування події виклало видання Район. Шацьк, журналісти якого поспілкувалися із мешканцями села.

Як нагадує видання, 10 березня релігійна громада на зборах висловила бажання перейти до ПЦУ. 120 жителів села підписалися за перехід. На самих зборах із 39 присутніх грабівчан за перехід проголосували 31, восьмеро – утримались. А вже 12 березня громаду офіційно прийняли у клір Володимир-Волинської єпархії Православної Церкви України.

Маючи на руках усі необхідні документи про статус церкви, представники громади 2 червня, після таїнства хрещення, яке звершував настоятель Дмитрій Ковальчук, прийшли до храму. Вони хотіли повідомити священнику, що церква офіційно перейшла в ПЦУ. Натомість настоятель, як розповіли люди, зачинився в церкві, і викликав по телефону священників інших парафій Шацького благочиння УПЦ.

На церковному подвір’ї почалась дискусія між прихильниками двох церков. В ході виник конфлікт, який переріс у штовханину.

Пані Євгенія розповідає, що вони прийшли до храму, аби спокійно поспілкуватися зі священником, показати йому документи про новий статус церкви. Натомість отець Дмитрій зачинив перед ними двері храму і вийшов до людей тільки тоді, коли йому на допомогу приїхали священники інших парафій. Словесна перепалка завершилася тим, що прихильниця УПЦ (МП) зіштовхнула пані Євгенію з церковних сходів, в результаті жінка впала і сильно вдарилася головою. Односельці допомогли їй стати на ноги, бо самотужки жінка не могла цього зробити.

«Я вірю в Бога, багато років співала в церковному хорі, збирала по селах гроші на будівництво нашого нового храму, була в добрих стосунках зі священником. А коли Українська Церква отримала Томос про автокефалію, і віряни почали збір підписів за перехід храму до ПЦУ, мене зненавиділи прихильники МП, я стала зрадницею, мене ображали, а тепер ще й мало не покалічили. Чому я, українка, маю страждати за право молитися в Українській Церкві? Чому люди, які ненавидять Україну всім серцем, які возвеличують державу-агресора, що вбиває моїх співвітчизників, і розпалюють ворожнечу, не несуть за це відповідальності?» – емоційно зазначила активістка.

На сьогодні постраждала написала заяву в поліцію на свою кривдницю і сподівається, що та понесе заслужене покарання.

Щодо «жорстокого побиття» священника, то очевидці розповіли, як усе відбувалося. Місцева жителька говорила про вбитих російськими найманцями українських воїнів, про мільйони жертв голодомору, організованого радянським режимом. Слухаючи її, священник почав посміхатися. Один з активістів не стерпів насмішки над пам'яттю невинно вбитих, схопив його «за груди» і шарпонув так, що впав хрест.

Поліція відразу втихомирила чоловіка.

В Шацькому відділенні поліції повідомили, що за цим фактом порушили кримінальну справу за ст. 125 (нанесення легких тілесних ушкоджень). Побоїща, тим паче жорстокого, не було, що підтверджує відео, відзняте правоохоронцями. Втім, є підозра, що в потерпілого поламаний палець, якщо експертиза це підтвердить, справу перекваліфікують у «нанесення середніх тілесних ушкоджень».

Релігійна громада, яка, зі слів самих людей, цілком свідомо, без жодного примусу, з дотриманням усіх норм закону перейшла до ПЦУ, на наступну неділю збирає в Грабові збори, аби остаточно вирішити наболіле церковне питання.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/scandals/76103/

Следующая новость
Предыдущая новость

Занимайтесь спортом в кроссовках Аир Форсы Руководство для Посетителей Участка Джиншанлин Великой Китайской Стены: Ручные сканеры штрих-кодов уже в твоем городе Лечение наркомании - что это такое? Качественная печать ценников

Публикации