Зустріч Папи з українцями в Римі наближає його візит до України – Патріарх Святослав

28.01.2018 11:16 60

Зустріч Папи з українцями в Римі наближає його візит до України – Патріарх Святослав

Візит папи римського Франциска до греко-католицького храму Святої Софії в Римі збільшує надію на його поїздку до України. Про це заявив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), повідомляє Радіо Свобода.

На зустрічі із журналістами у Ватикані він нагадав, що візит понтифіка до української парафії в Римі 28 січня відбудеться на запрошення керівництва УГКЦ. Раніше Папа Франциск неодноразово отримував також запрошення від президента України і лідерів церкви приїхати до України з державним візитом.

«Сподіваємося, увага Папи, такий його крок (зустріч у римській парафії) буде пророчим, що сприятиме наближенню миру на українській землі. У жовтні минулого року ми знову запросили Святішого Отця до України. Тож, із цим візитом (до базиліки Святої Софії) наша надія збільшується (що Папа приїде до України)», – сказав Глава УГКЦ у відповідь на питання, чи відвідини головного греко-католицького собору в Римі не є певним чином заміною візиту до України.

За його словами, візит понтифіка до греко-католицького собору в Римі та зустріч з іммігрантами є свідченням його підтримки й уваги до українців, «що Бог не забув український народ у складний для нього час».

Особливістю нинішнього візиту Патріарх Святослав (Шевчук) назвав також пильну увагу Папи Франциска до ролі жінок і матерів, що у даному випадку збігається з численною присутністю українок-трудових мігранток в Італії. Іншою особливістю першоєрарх вважає особистісний момент для понтифіка, адже Хорхе Маріо Бергольйо був вихованцем українського священика-селезіянина Степана Чміля у Буенос-Айресі (Аргентина). Під час візиту до храму Святої Софії Папа Франциск має спуститися до крипти собору і відвідати могилу свого вчителя отця Чміля.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода щодо історичного значення події, Предстоятель УГКЦ уточнив, що це буде третій візит Глави Римо-Католицької Церкви до українського собору Святої Софії в Римі. Вперше згадану базиліку 1969 року відвідав Папа Римський Павло VI, який брав участь в урочистостях з нагоди освячення собору. Цей понтифік тоді особисто ніс реліквії святого Папи Климента, який загинув у Криму на межі I століття н.е. Нині Український Католицький Університет у Римі носить ім’я святого Климента. Вдруге до собору Святої Софії завітав Папа Іван Павло II 1984 року, щоб вшанувати пам’ять предстоятеля УГКЦ Йосифа Сліпого у день його смерті (7 вересня 1984).

Як повідомив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), 28 січня на зустріч з понтифіком очікують прибуття трьох тисяч українських мігрантів. На подвір’ї храму встановлені великі екрани, через які транслюватимуть перебіг візиту понтифіка, адже приміщення церкви не може вмістити такої кількості людей.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/catholics/vatikan/69874/

Следующая новость
Предыдущая новость

Синод УПЦ знов перейнявся біометричними паспортами і розглянув конфлікт в єпархії Чому не варто нехтувати дизайном квартири? Увлекательные горящие туры за границу Электронные весы от Веспрома – качество и надежность Оригинальные изделия Adidas

Публикации