Зміну календаря Москва використає для розділення вірян, - Митрополит Епіфаній

07.12.2019 5:43 0

Зміну календаря Москва використає для розділення вірян, - Митрополит Епіфаній

Православна Церква України не проти зміни церковного календаря і дати святкування Різдва, бо це не догма. Але, щоби впровадити в життя цю реформу потрібна підтримка з боку українського суспільства.

Про це в інтерв’ю ВВС Україна заявив Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

«Так, у соціальних мережах ми бачимо певну ейфорію, але, на жаль, не всі люди, які пишуть і підтримують реформу в Facebook, так само активно відвідують храми.

Якщо ми скажемо, що святкуємо Різдво 25 грудня, чи багато з них прийде до храму. У більшості вони приватно святкуватимуть 25 грудня, а храми будуть порожні. 7 січня прийдуть у церкву інші парафіяни, які є практикуючими вірними ПЦУ. Буде певний дисонанс», - сказав він.

На думку Митрополита Епіфанія, запровадження календарної реформи Москва використає, щоби дискредитувати ПЦУ.

«Є ще одна проблема - Московський Патріархат буде використовувати цей привід для розділення і вказувати своїм вірним - "бачите, вони не православні, вони святкують згідно "католицького календаря" і так далі.

Щоби зміна календаря пройшла безболісно потрібно проводити велику просвітницьку роботу, вважає ві.

«Зараз кажуть про зміну дати святкування Різдва, але реформа календаря стосується змін всіх головних свят. Коли тоді будемо святкувати Покрову - не 14, а 1 жовтня, так само святкування Миколая.

Тільки коли побачимо, що народ готовий, ми приймемо це рішення. Бо більшість православних церков вже давно на новому календарі», - зауважив першоєрарх.

«Але в цих церквах є певні "старостильницькі рухи" - в Елладській Церкві, і в Болгарії, і в Румунії. Тому треба поступово і відповідально підходити до цього питання.

Ми загалом не проти, але це не залежить тільки від мене як предстоятеля. Це має бути соборне рішення ПЦУ. Коли дозріємо до цього, побачимо, що народ готовий - і перейдемо», - додав Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religious_holidays/78079/

Следующая новость
Предыдущая новость

Выбор района проживания Лучшее место для покупки мебели Реалии Украины последних суток Место, где создаются иконы Прокат необходимой мебели

Публикации