Звання «Почесний громадянин міста Львова» отримав відомий благодійник Джеймс Темертей

07.05.2018 13:33 0

Звання «Почесний громадянин міста Львова» отримав відомий благодійник Джеймс Темертей

Львів відзначає своє 762-річчя. З цієї нагоди у Львівській міській раді відбулась урочиста сесія за участю представників місцевої, обласної та державної влади, духовенства, дипломатичного корпусу та почесних львів’ян. Традиційно, під час урочистої сесії, подяками від громади міста було нагороджено кращих львів’ян та присвоєно звання «Шляхетна львівська родина», «Львів'янин року» та «Почесний громадянин міста Львова». Звання «Почесний громадянин міста Львова» отримав Джеймс Темертей. Про це інформує прес-служба ЛМР.

«Я маю високу честь представити канадійця українського походження, уродженця Донеччини, талановитого бізнесмена, щедрого мецената і відданого українського патріота Джеймса-Костянтина Темертея. Він народився у полум’ї Другої Світової війни, і вона забарвила все його дитинство. Разом з батьками був депортований до Німеччини, потім короткочасно жив у Бельгії, із 45-го року постійно живе у Канаді. Рідним містом став Монреаль, у якому пан Темертей отримав вищу гуманітарну освіту при університеті Ігнатія Лойоли. Професійна діяльність обіймає дві сфери — комп’ютерних технологій та сфери енергоресурсів. Він заснував дві компанії, одна них — Northland Power Inc. Незмінно бере участь у житті української громади в Канаді — став головою консультативної Ради Конгресу українців Канади, сприяє національному порозумінню, є головою ради директорів канадійського благодійного фонду «Українсько-єврейська зустріч».

Пан Темертей є великим благодійником Львова. Почнімо з того, що львівська міська комунальна лікарня була оснащена обладнанням світового рівня — нейрохірургічною операційною вартістю майже 11 млн. грн; фінансує стипендії лікарям на стажування за кордоном, надає допомогу Українському католицькому університету. Зокрема торік УКУ відкрив новий центр ім. Митрополита Андрея Шептицького, фундатором якого був Джеймс Темертей. У 2017 році ця будівля отримала визнання «Обличчя Львова». Також Джеймс-Костянтин Темертей нагороджений орденом Христа Спасителя Патріарха Київського і всія України Філарета, Членом Ордена Канади, та Ордена Ярослава Мудрого V ст.

Я вдячний, що відтепер славне ім’я Джеймса Темертея стане окрасою історії Львова" - розповів правозахисник, релігієзнавець, член Української Гельсінської групи, «Почесний громадянин міста Львова» (2017р) Мирослав Маринович.

Отож, за визначний внесок у розвиток культурно-просвітницького простору міста, виняткову благодійну діяльність у сфері допомоги українським дітям, полум’яну й діяльну любов до землі своїх батьків і підвищення авторитету міста на національному й міжнародному рівнях, звання «Почесний громадянин міста Львова» присвоєно благодійнику українського походження з Канади, керівнику компанії Northland Power Inc Джеймсу Темертею.

Серед найбільших проектів пана Темертея є щедра благодійна підтримка львівської міської дитячої клінічної лікарні.

«Джеймс Темертей є головою доброчинної Фундації Temerty (Канада), і він зі щирого серця допомагає українським дітям. Завдяки його допомозі, лікарі нашої клініки мали місячні навчання в Канаді, і він двічі дарував обладнання для нашої клініки, вартістю 80−100 тис. доларів. Також долучився до фінансування центру НОВО. А минулого року зробив нам великий подарунок — закупив повний комплект найсучаснішого обладнання для нейрохірургічної операційної, яке дало змогу обладнати цю операційну за вищими стандартами європейських і світових клінік. Це обладнання дає можливість проводити надскладні операції дітям з мінімальним травматизмом, які ми ще декілька років тому не могли технічно виконати. Ми дуже вдячні і від нашої клініки, і від міста, і від усіх дітей та їхніх батьків за ту допомогу, яку надає пан Темертей.

Тому вважаю, що такі люди заслуговують на таку номінацію, оскільки він дуже багато зробив для здоров’я дітей міста Львова, дітей Західного регіону. І його діяльність повинна бути популяризована як приклад для інших доброчинців, в тому числі і українських — як соціальна відповідальність бізнесу перед громадою", — повідомив Дмитро Квіт, головний лікар міської дитячої клінічної лікарні міста Львова.

У червні 2017 року міський голова Львова вручив Джеймсу Темертею «Золотий герб міста Львова» за допомогу міській дитячій лікарні, а саме передачу обладнання, загальною вартістю майже 11 мільйонів гривень, для львівських нейрохірургів у рамках співпраці SickKids Hospital (Торонто).

Відзнаку Джеймса Темертея «Почесний громадянин міста Львова» отримав племінник Генріх Шимонович.

«Через щільний графік Джейсм-Костянтин Темертей, на жаль, не зміг сьогодні бути тут присутнім, тому просить пробачення і попросив мене передати вам наступне вітання: «Для мене висока честь отримати відзнаку «Почесний громадянин міста Львова». Ця відзнака є особливо змістовною для мене тому, що Львів — саме те місто в Україні, де я можу повністю розчинитись в українській культурі. Мова, яку ви чуєте тут, — українська, сервіс — український, і вам не потрібно наполягати на тому, щоб до вас зверталися українською мовою. Українці багато завдячують Львову за свою незалежність та європейський вектор розвитку. Львів є містом патріотів і я пишаюся тим, що мене прийняли у вас як свого. Завжди з великим задоволенням приїжджаю до вашого міста. Сподіваюся, що матиму можливість приїжджати частіше і бути частиною вашого життя. Вітаю місто Львів та бажаю вам постійного розвитку та благополуччя».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/71054/

Следующая новость
Предыдущая новость

Выбираем кроссовки на года 300-летие украинского святого отпраздновали в Беларуси Дверная и оконная фурнитура недорого Складний портативний зарядний пристрій Лотерея Космолот - лучшие онлайн развлечения на ptclick.com.ua

Публикации