Жінка судиться із священиком, який на території храму облаштував міні-цвинтар

24.10.2018 13:31 0

Жінка судиться із священиком, який на території храму облаштував міні-цвинтар

У селищі Брацлав на Вінниччині пенсіонерка судиться з настоятелем Свято-Миколаївського храму УПЦ (МП) Миколою Рогачуком, який на території церкви облаштував міні-цвинтар, де поховав покійних родичів. Могили розташовані впритул до хат, і в цьому жителька вбачає порушення санітарних норм, ідеться в сюжеті ТСН.

Гранітні хрести щодня бачить Віктор Лазор – за парканом на території сусідньої церкви три могили. Цю садибу чоловік купив у минулому році, ціна була вигідна, тому на поховання спочатку уваги не звернув. Тепер родина переїжджати сюди відмовляється, бо хрести лякають насамперед 10-річного сина. "Дитина не хоче, бо виходить і бачить хрести. Питає постійно, а що за хрести, чому вони тут поховані", - каже мешканець Брацлава.

Міні-цвинтар біля храму облаштував настоятель отець Микола. Поховав тут протоєрея, який був його дідом, його матушку, а у 2012 році й свою дружину.

"Був у нас батюшка, ангел від Бога, йому не було ціни. Що він тут похований – це правильно зробили. Тут похована його жінка Тамара і онучка. Вони були люди з великої букви", - підтримує священика його парафіянка Любов.

Раїса Дивінська, яка продала Віктору будинок, саме через могили виїхала з Брацлава.

"Після того, як він зробив третє поховання, я звернулася в сільську раду і сказала, що це неподобство. Через це я продала хату", - каже вона.

Вже два роки жінка у суді домагається, аби могили перенесли, але справу закрили, залишивши без розгляду. "Суддя, яка закрила слухання, великий тиск був, бо Рогачук привіз цілий автобус людей, а митрополит привіз два священника", - пояснила жінка.

Настоятель храму Микола Рогачук ситуацію прокоментував телефоном. Він обурений, бо священиків здавна хоронили на території храмів.

"Це спекуляція з духовністю, і та людина яка похована, протоєрей, який 50 років прослужив при церкві і являється духовним батьком людині, яка намагається перепоховати – це просто кощунство. Ми, з свого боку, потрудились, і вважаємо, вони заслуговують честі. Хоче – нехай бере лопату і перекопує", - каже він.

Інші селяни, які живуть поруч із церквою, проти поховань не заперечують – кажуть, у них високі паркани, тому могил не бачать, та й свого часу давали письмову згоду.

"Та, що жила? Вона просто не мала з ким посваритись, і вона знайшла батюшку. Більше нічого не можу сказати. Я дала згоду, щоб там поховали", - каже сусідка.

Згідно з санітарними нормами, від поховань до житлових будинків має бути не менше 300 метрів, тож районна комісія теж рекомендувала отцю перенести могили. Лише згоди селян, кажуть чиновники, недостатньо.

"Як пояснив священик, рішення було прийнято громадою, і надано усний дозвіл колишнього селищного голови. Але ми з нею спілкувались, такого рішення не було", - каже заступник голови Немирівської РДА Богдан Урбанський.

Юрист Анатолій Рибачок запевняє, що без дозволу місцевої влади міні-цвинтар на території храму незаконний, і радить судитися не зі священиком, а з єпархією, якій належить земля.

"Вона звернулась із позовом безпосередньо до самого священника. При цьому відповідальність за те, що відбувається на земельній ділянці, несе її власник", - каже правник.

Пенсіонерка вже подала на апеляцію – тепер вона вимагає не лише перепоховання, а й моральну компенсацію в розмірі 10 тисяч гривень.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/73191/

Следующая новость
Предыдущая новость

Лучшие подарки для близких Правильная компания для посещения бани – как планировать отдых Магазин электроники для ваших выгодных покупок Игровой портал для избранных - слоты для настоящих победителей Лечение косоглазия в клинике Эксимер

Публикации