Жоден суд не може зупинити ліквідацію Київського Патріархату, - речник ПЦУ

13.09.2019 15:09 0

Жоден суд не може зупинити ліквідацію Київського Патріархату, - речник ПЦУ

Архиєпископ Євстратій (Зоря) прокоментував рішення Окружного суду щодо заборони ПЦУ розпоряджатися майном ліквідованого Київського Патріархату.

На його думку, крапку у цій історії ставити зарано – ПЦУ оскаржить рішення суду.

Про це єрарх написав у себе на Фейсбуці.

«1. Позов почесного Патріарха Філарета стосується Міністерства культури і його наказу від 30 січня 2019 р. Однак ліквідація релігійної організації «Київська Патріархія УПЦ КП» передбачена НЕ ЦИМ НАКАЗОМ, а рішенням Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 р. Тому причина, з якої суддя виносить рішення «забезпечення за позовом» у питаннях, які самого позову НЕ СТОСУЮТЬСЯ, а саме обмежує діяльність ліквідаційної комісії, про яку в оскаржуваному наказі Мінкульту ані слова - м‘яко кажучи, не зрозуміла. Або навпаки - ця причина добре зрозуміла, враховуючи, що останнім часом в новинах повідомляють саме про цей суд...

2. Рішення суду буде оскаржене. Воно також НЕ ЗУПИНЯЄ того вже доконаного факту, що релігійна організація «Київська Патріархія УПЦ КП» — ЗАЛИШАЄТЬСЯ В СТАНІ ЛІКВІДАЦІЇ.

3. Інформаційний шум навколо рішень суду та раптовість і дивні обставини їхньої появи добре вкладаються в логіку російської кампанії з «недопущення» визнання Грецькою Церквою автокефалії Церкви Української. В цю кампанію вкладено шалені ресурси. Очевидно, що якийсь рядок у «плані розподілу» був виділений на судові справи. Але з того для замовників нічого корисного не вийде. Як завжди.

4. Дякувати Богу, окрім Окружного адмінсуду Києва є ще дві судові інстанції над ним, які здатні приймати рішення згідно до законів.

5. Тим більше суд не може втручатися у внутрішні питання Церкви, в яких компетентними є виключно церковні соборні органи. Якщо держава дозволить суду незаконно втручатися у такі питання — наша Церква мовчати не буде. Як і всі, хто вболівають за її краще майбутнє», - зазначив архиєпископ Євстратій (Зоря).

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва виніс ухвалу щодо забезпечення позову Київського Патріархату до Мінкульту щодо нібито незаконної ліквідації КП.

В ухвалі, серед іншого зазначено наступне:

1. суд засвідчив протиправність наказу Мінкульту, який скасував чинність статутів УПЦ КП та Київської патріархії;

2. подання ліквідкомісією Київської патріархії УПЦ КП, яку створила ПЦУ заяви про відмову від позову та про припинення представництва інтересів Київської патріархії адвокатом, уповноваженим Патріархом Філаретом, суд вважає перешкоджанням доступу до правосуддя;

3. суд заборонив Мін'юсту, Мінкульту, їх структурним підрозділам, органам державної влади і місцевого самоврядування, нотаріусам проводити будь-які реєстраційні дії, що стосуються Київської патріархії Української Православної Церкви Київського Патріархату та її майна;

4. суд заборонив ліквідкомісії Київської патріархії УПЦ КП, яку створила ПЦУ будь-які дії щодо управління Київською патріархією та розпорядженням її майном.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/church_state_relations/77133/

Следующая новость
Предыдущая новость

Инновационные грузоперевозки с "Мастер-Про": ваш надежный партнер в мире логистики Вкусные снеки на закуску Скупка золота и антиквариата – профессиональная оценка экспертом Телеканал ICTV снял фильм о главе УПЦ КП Le Figaro: Папа Франциск може відвідати Росію, яку оминав через війну в Україні

Публикации